Evenimentul Zilei > Monden > Aroganța Cubei în fața „imperialiștilor americani”. Drapel din beton ridicat în fața ambasadei SUA la Havana
Aroganța Cubei în fața „imperialiștilor americani”. Drapel din beton ridicat în fața ambasadei SUA la Havana

Aroganța Cubei în fața „imperialiștilor americani”. Drapel din beton ridicat în fața ambasadei SUA la Havana

Regimul comunist de la Havana încearcă o nouă aroganță în fața americanilor, construind un monument uriaș, din beton, în fața ambasadei de la Havana.

Cuba comunistă dă dovadă de aroganță în fața „imperialiștilor americani”. Un monument ciudat este construit în fața ambasadei americane din Havana, în aceste zile. Este vorba despre un drapel cubanez, din beton, stilizat, care va fi amplasat chiar în fața clădirii. Astfel, diplomații și lucrătorii ambasadei Statelor Unite vor avea în față, în permanență, simbolul Cubei revoluționare, după cum relatează International Business Times.

Acesta este cel mai recent proiect de construcţie al guvernului comunist, un demers ce reflectă tensiunile care persistă între cele două ţări, după cum transmite AFP. Lucrările se desfăşoară vasta esplanadă situată în faţa ambasadei SUA, pe bulevardul Malecon, numită Tribuna anti-imperialistă. Locația are o conotație simbolică foarte importantă pentru regimul comunist din Cuba.

Structura din beton reprezintă un steag cubanez stilizat, cu o înălţime de 12 metri. Aceasta urmează să fie vopistă în culorile drapelului național.

Interesant este că noul monument este construit într-o discreție totală. Nici „Granma”, ziarul Partidului Comunist aflat la guvernare, nici portalul oficial Cubadebate, care de obicei promovează zgomotos astfel de iniţiative, nu au publicat nimic despre noul proiect.

O locație cu conotații simbolice pentru regimul comunist

Informații despre construcție apar doar pe pagina de Facebook a Întreprinderii de stat pentru construcţii şi întreţinere (Ecom). Aici apar câteva indicii despre viitorul proiect.

„Pe Tribuna noastră anti-imperialistă se înalţă deja această lucrare monumentală: steagul nostru, care nu a fost niciodată mercenar şi pe care străluceşte o stea mai strălucitoare atunci când este singură”.

Esplanada a fost construită în 2000, în mijlocul unei bătălii juridice şi politice în Cuba pentru întoarcerea micuţului Elian Gonzalez, a cărui mamă murise în timp ce traversa Strâmtoarea Floridei în timp ce încerca să ajungă la Miami, după ce fugise de regimul de la Havana.

În 2006, autorităţile au instalat aici 138 de steaguri cubaneze, un „monument împotriva terorismului”, inaugurat pe vremea lui Fidel Castro.

Aroganța Cubei în fața „imperialiștilor americani”

Viitorul steag de beton ridiculizat pe internet

Noua construcţie a stârnit critici şi a fost ridiculizată pe internet.

„Sincer, nu înţeleg ce este. Un monument, o sculptură, o umbrelă, o platformă gigantică?”, s-a întrebat pe Facebook Maikel José Rodriguez, editorul publicaţiei Artecubano a Consiliului naţional al artelor plastice.

„Ce poate oferi această oroare artei monumentale cubaneze? Foarte puţin. Nimic, de fapt, cu excepţia batjocurii”, a adăugat el.

Relații tensionate între Cuba și Statele Unite

Relaţiile dintre Cuba şi SUA au devenit foarte tensionate în ultimii ani, odată cu înmulţirea sancţiunilor impuse de administraţia Trump. Speranţa unei reconcilieri după venirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden s-a estompat treptat.

Cuba nu reprezintă o prioritate pentru noul preşedinte american, iar actuala administraţie şi-a exprimat cu fermitate poziţia pe tema respectării drepturilor omului.

Sursa foto: International Business Times, Facebook Maikel José Rodríguez Calviño