Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, Armen Grigorian, a susține că apartenența țării la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI) creează „anumite probleme țării”, deși acestea nu limitează cooperarea cu alte state.
Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu acordat Televiziunii Publice din Armenia, la câteva zile după ce premierul de la Erevan a participat la summit-ul Comunității politice europene de la Bulboaca, Republica Moldova.
„În prezent, apartenența noastră la OTSC, în mare parte, creează, desigur, anumite probleme, dar nu limitează cooperarea noastră cu diferite țări. Lucrăm intens cu partenerii noștri occidentali pentru a ne consolida cooperarea în domeniul securității și vom continua să muncim în această direcție muncă", a spus Grigorian în interviul acordat Televiziunii Publice de la Erevan.
OTSC a oferit Armeniei doar o misiune de constatare a faptelor
Răspunzând la întrebarea ce beneficii aduce OTSC Armeniei, Grigorian a spus că este greu de găsit vreun exemplu de asistență, începând cu anul 2020. „Armenia a fost atacată de trei ori și, ca urmare, așa-zisa alianță militară ne-a oferit doar o misiune de constatare a faptelor în Armenia", a spus oficialul de la Erevan.
Poziția Erevanului cu două luni în urmă
Amintim că, în aprilie anul curent, prim-ministrul armean Nikol Pashinian, a anunțat că Erevanul este pregătit să desfășoare o misiune OTSC în țara sa, la granița cu Azerbaidjanul. Înainte de aceasta, ministrul armean de Externe, Ararat Mirzoian, a declarat, la o conferință de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, că Erevanul nu refuză misiunea OTSC la granițele republicii. Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Moscova așteaptă pași concreți de la Erevan pentru a rezolva problema misiunii OTSC în Armenia.
Ce este OTSC
OTSC este o alianță militară interguvernamentală care a fost fondată la 15 mai 1992 de către șase state post-sovietice - Rusia, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan și Uzbekistan. Trei alte state post-sovietice—Azerbaidjan, Belarus și Georgia— au semnat următorul an Tratatul de alianță militară.
Cinci ani mai târziu, șașe din cele nouă state— în afară de Azerbaidjan, Georgia și Uzbekistan— au acceptat să reînnoiască tratatul pentru încă cinci ani, iar în 2002 aceste șase state au acceptat să creeze Organizația Tratatului de Securitate Colectivă ca o alianță militară. Uzbekistan a revenit în OTSC în 2006, dar s-a retras în 2012. În acest moment, OTSC include șase state - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia și Tadjikistan.
La sfârșitul lunii mai a anului curent, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a remarcat importanța participării părții armene la activități comune de antrenament operațional și de luptă în cadrul OTSC. Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, vorbind despre perspectivele de participare a Armeniei la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, a declarat că Federația Rusă este cointeresată să continue dialogul cu „prietenii armeni”, inclusiv despre OTSC.