Armele americane aduc stabilitate in Orientul Mijlociu
- Adam Popescu
- 1 august 2007, 03:00
Contractele de asistenta militara in valoare de zeci de miliarde de dolari oferite de Washington aliatilor sai strategici din Orientul Mijlociu urmaresc sa contracareze influenta negativa a retelei islamiste al-Qaida, a miscarii siite Hezbollah, a Siriei si Iranului, a explicat secretarul de stat american Condoleezza Rice, citata de AFP.
Explicatiile lui Rice, aflata intr-un turneu prin Orientul Mijlociu impreuna cu secretarul american al apararii, Robert Gates, vin dupa ce mai multi oficiali germani au criticat initiativa Statelor Unite, care vor acorda numai Arabiei Saudite ajutoare militare in valoare de 20 de miliarde de dolari. La randul sau, Egiptul va beneficia de ajutor militar in valoare de 13 miliarde de dolari.
Condoleezza Rice a respins criticile potrivit carora inarmarea acestor state va determina Iranul sa se doteze cu noi echipamente militare. „Acest efort va permite sprijinirea partizanilor moderatiei. Modernizarea fortelor armate egiptene si saudite si sporirea capacitatii lor de cooperare operationala vor contribui la sustinerea aliatilor nostri in lupta lor impotriva extremismului si le va consolida rolul de lideri regionali”, a subliniat Rice, adaugand ca oferta destinata partenerilor arabi nu va destabiliza Orientul Mijlociu.
Conform unui responsabil din cadrul Pentagonului, Arabia Saudita va primi sisteme antiracheta, radare si mijloace de aparare aeriene si maritime. Contractul cu Egiptul se va intinde pe o durata de zece ani si va permite, probabil, autoritatilor de la Cairo sa se implice mai mult in stabilizarea Irakului.
Israelul tine pasul
Pe de alta parte, presedintele american, George W. Bush, i-a cerut numarului 3 din Departamentul de Stat, Nicholas Burns, sa mearga in Israel la jumatatea lunii august pentru a finaliza o intelegere militara cu statul evreu. „Vom incheia rapid un nou contract de asistenta cu Israelul. Acesta prevede alocarea a 30 de miliarde de dolari pentru a garanta Israelului capacitatea de a se apara singur”, a mai spus Condoleezza Rice.
PREGATIRI Operatiuni impotriva Kurzilor Pentagonul a confirmat la inceputul acestei saptamani ca lucreaza impreuna cu guvernul turc la o strategie de neutralizare a gherilelor kurde din nordul Irakului, relateaza cotidianul britanic "The Guardian". "Recunoastem ca Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) reprezinta o probleme serioasa", a declarat Bryan Whitman, unul dintre purtatorii de cuvant ai Departamentului apararii.
Comentatorul politic conservator Robert Novak sustine ca Eric S. Edelman, subsecretar in cadrul Pentagonului si fost ambasador in Turcia, a prezentat deja membrilor Congresului planul unei operatiuni sub acoperire a fortelor speciale americane, care ar urma sa sustina ofensiva armatei turce impotriva rebelilor kurzi.