Arme şi trupe ruse pentru Siria

Arme şi trupe ruse pentru Siria

Moscova a trimis o navă de război cu arme, muniţie şi contingent redus de trupe în Siria, ţară în care regimul de la Damasc este acuzat de reprimarea sângeroasă a protestelor.

Informaţia a fost făcută de responsabili americani, citaţi de NBC News, care susţin că oficial Rusia ar fi trimis contingentul pentru a-şi proteja baza navală din oraşul port sirian Tartus. Portalul israelian Cursor afirmă însă că scopul real al Moscovei ar fi contracararea încercărilor Occidentului de a presa regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Anatoly Isaykin, directorul general al companiei publice ruseşti pentru exportul armamentului Rosoboronexport, a recunoscut el însuşi că Rusia trimite în Siria sisteme sofisticate anti-rachetă, care ar putea fi folosite pentru doborârea avioanelor sau scufundarea navelor occidentale. Moscova a fost acuzată recent de Washington că a trimis elicoptere de luptă în Siria. Rusia a negat, susţinând că a trimis doar armament defensiv.

Sâmbătă, şeful delegaţiei de observatori ai ONU din Siria, generalul Robert Mood, a anunţat suspendarea misiunii Organizaţiei din cauza intensificării violenţelor din ţara arabă.

Ne puteți urmări și pe Google News