ARMELE SECRETE ale Coroanei în Războiul Rece. Povestea femeilor care au VEGHEAT asupra Marii Britanii

ARMELE SECRETE ale Coroanei în Războiul Rece. Povestea femeilor care au VEGHEAT asupra Marii Britanii

La mai bine de un sfert de secol după finalul perioadei de Război Rece, povestea femeilor care lucrau de zor în buncărul secret al Forțelor Aeriene Regale (RAF) din East Yorkshire, Marea Britanie aruncă o nouă lumină asupra vremurilor în care amenințarea nucleară domnea.

În anii nesiguri din Războiul Rece, când statele lumii se pregăteau pentru riscul unui război nuclear devastator, Marea Britanie a creat un program defensiv de radar, numit Rotor, în care erau implicate 70 de stații radar de pe întreaga coasta a insulelor, conform BBC.

Unul dintre aceste buncăre subterane era într-un mic sătuc, numit Holmpton, și avea responsabilitatea de a privi sute de kilometri înspre Uniunea Sovietică.

În eventualitatea în care s-ar fi lansat un atac nuclear și ar fi intervenit haosul ulterior, femeile din RAF aveau datoria de a readuce ordinea în regiune. Printre îndatoririle lor se număra, evident, și oferirea de informații cu privire la un atac iminent, dar și înregistrarea direcției, vitezei și dezastrului provocat de bombă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nouă femei care au lucrat în buncăr au spus povestea anilor plini de tensiune în care au ajutat la supravegherea cerurilor Marii Britanii. Fuseseră foarte bine instruite cu privire la procedura care trebuia urmată dacă se petrecea un atac nuclear.

„Toate știam că, dacă ne aflam în raza de acțiune, nu am avea cum să supraviețuim radiațiilor. (...) Puteai fi chemat la post în orice moment al zilei sau al nopții și niciodată nu știai dacă era vorba de ceva real sau de un exercițiu. Era „alertă roșie”, alarmele sunau peste tot. Nu exista niciodată vreun pic de panică. Erai antrenată și disciplinată”, a spus una dintre femei pentru jurnaliștii britanici.