Mai grav este că, așa cum au dezvăluit surse din rândul anchetatorilor, printre substanțele în cauză se numără nicotina în stare pură, folosită de teroristul norvegian Anders Breivik pentru a fi sigur că cei 69 de tineri pe care i-a împușcat, în 2011, pe insula Utoya, nu au nicio șansă de supraviețuire.

Din informațiile furnizate de anchetatori reiese că, din luna martie a acestui an, 14 români care locuiesc în București și în județele Cluj, Alba, Bihor și Maramureș au vândut, prin intermediul unor site-uri de pe internet precum olx.com, lajumate.ro, folosit.com sau chiar de pe Facebook, cantități importante de produse toxice și periculoase. Nicotina era comandată, tot prin internet, din țări precum China, India, SUA, Marea Britanie, Cipru sau Scoţia și introdusă în țară ilegal, prin intermediul unor colete poștale.

Lichidul era preparat, apoi, în locuințe și era prezentat ca și substanță pentru țigările electronice. Era vândută în special, nicotină în stare pură 99,9% (999,9mg/ml) sau în concentrații ridicate (peste 100 mg/ml), precum și alte lichide în amestec care conțin diferite substanțe chimice, printre care nicotină, propilenglicol, glicerină vegetală, arome etc. Cei 14 erau audiați la închiderea ediției.

 

Efecte mortale

Conform Regulamentului CE, substanța chimică Nicotină este catalogată cu toxicitate acută categoria 1, 2-4 picături fiind mortale în contact cu pielea, toxice în caz de înghițire și pentru viața acvatică, cu efecte de lungă durată. INML „Mina Minovici” și Institutul Național de Sănătate Publică, din Ministerul Sănătății arată că, la doze mari, decesul poate apărea în câteva minute prin paralizie generalizată, inclusiv a musculaturii respiratorii.

 

Gloanțe injectate cu nicotină pură

Norvegianul Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, pe 22 iulie 2011, la Oslo, întrun atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în poliţist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde se desfăşurau cursurile şcolii de vară a tinerilor laburişti norvegieni, omorând alte 69 de persoane.

În august 2012, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare. Poliția norvegiană a dezvăluit, atunci, că atacatorul a injectat gloanțele cu nicotină lichidă pură pentru a nu lasă nici o șansă victimelor care ar fi avut norocul să nu fie rănite mortal. Substanță folosită ar fi nicotină lichidă, fapt recunoscut de Breivik în manifestul de 1.500 de pagini: „Tocmai am comandat nicotină pură de la chinez. 2-3 picături în fiecare glonț care se va transformă într-o armă chimică letală”.

 

Te-ar putea interesa și: