Armata ucraineană a fost plasată în stare de luptă. Încep manevre militare. Rusia recrutează agenți provocatori din Transnistria

Armata ucraineană a fost plasată în stare de luptă. Încep manevre militare. Rusia recrutează agenți provocatori din Transnistria

Trupele armatei ucrainene au început să se deplaseze spre poligoane pentru antrenamente în scopul verificării gradului de pregătire militară, a anunţat astăzi Ministerul Apărării al Ucrainei, citat de agenţia rusă Ria Novosti.

“Pentru a verifica starea reală de pregătire şi capacitatea de luptă ale forţelor armate, la decizia comandantului suprem (preşedintele interimar Oleksandr Turcinov), acestea au fost plasate în stare de luptă. Conform planului, unităţi şi formaţiuni militare s-au deplasat spre poligoane pentru a participa la exerciţii", a declarat la un post al televiziunii ucrainene ministrul Apărării Igor Teniuh, a cărui declaraţie a fost postată ulterior pe site-ul oficial al ministerului.

El a adăugat că autorităţile de la Kiev sunt hotărâte să rezolve situaţia actuala din Ucraina prin mijloace diplomatice.

De fapt, trupele ucrainene, însoţite de blindate şi camioane militare, şi-au început marşul spre centrele de antrenament încă de la sfârşitul săptămânii trecute, după cum a relatat Kiev Times. O parte dintre unităţile mobilizate ar avea traseul spre sud, în stepa Tavriei, între Nipru şi Perekop. În zona istmului Perekop, paraşutiştii din Brigada aeromobilă 79 (ce staţionează în Nikolaev) au luat deja poziţie de-a lungul drumurilor care duc spre Crimeea, fiind totodată suplimentat şi numărul patrulelor de grăniceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, presa ucraineană scrie astăzi, preluată de Agerpres, că Igor Teniuh a ordonat elaborarea unui plan care să conducă la pacificarea regiunilor din estul şi sud-estul Ucrainei, unde au izbucnit proteste împotriva noii puteri de la Kiev rezultate în urma revoltei antiguvernamentale.

Ministrul ar fi propus începerea dezarmării unităţilor militare ale armatei ucrainene de pe teritoriul Crimeii, care au trecut de partea puterii locale sub conducerea premierului pro-rus Serghei Aksionov. Planul ar include şi măsuri care să prevină pe viitor astfel de mişcări, după cum a declarat o sursă din cercurile militar-diplomatice de la Kiev, fără alte precizări. Iniţiativa sa ar fi provocat critici în cadrul ministerului, întrucât un astfel de plan ar putea avea consecinţe imprevizibile şi negative, având în vedere că trupele ruse controlează de facto Crimeea.

Pe de altă parte, o operaţiune specială a început la sfârşitul săptămânii trecute la graniţa Ucrainei cu Republica Moldova pe segmentul de frontieră transnistrean pentru a preveni intrarea pe teritoriul Ucrainei a unor posibili “provocatori", a relatat agenţia de presă ucraineană Unian.

Potrivit agenţiei de presă citate, operaţiunea survine în urma unor declaraţii ale Ministerului de Externe al Ucrainei şi ale unor reprezentanţi ai unor state membre ONU cu privire la “intensificarea activităţii trupelor ruse pe teritoriul Transnistriei şi racolarea de agenţi provocatori pentru destabilizarea situaţiei din regiunea Odesa".