După o demisie la vârf în armată, directorul SRI a fost chemat în Parlament să dea explicaţii în cazul de spionaj.
Scandalul de trădare din Armată provoacă un adevărat vârtej în structurile de apărare, la nivelul conducerii şi în structurile care manipulează informaţii clasificate.
Efectele nu întârzie să se facă simţite şi la nivel diplomatic: România a recomandat părţii ucrainene retragerea ataşatului militar de la Bucureşti şi a asistentului acestuia, potrivit preşedintelui Comisiei pentru securitate şi apărare naţională din parlamentul de la Kiev, Anatoli Gritsenko, care a catalogat iniţiativa statului român drept neechilibrată şi inamicală. Gritsenko a adăugat că Ucraina ar trebui să expulzeze, în replică, „doi diplomaţi militari români”.
Cu spionajul în parlament Directorul SRI, George Maior, a fost, ieri, primul oficial care a prezentat cazul „Floricel Achim” în faţa parlamentarilor. „Cazul, în esenţă, este o operaţiune clasică de spionaj, documentată de SRI”, a spus Maior în faţa membrilor Comisiei pentru controlul SRI.
Parlamentarii din comisiile de politică externă l-au „convocat” săptămâna viitoare pentru explicaţii şi pe ministrul apărării, Mihai Stănişoară. Pe de altă parte, Ministerul Apărării (MAp) a anunţat iniţierea unui audit de securitate, prin care verifică în ce măsură acţiunile lui Achim au compromis informaţii clasificate ale NATO, urmând ca rezultatele auditului să fie transmise către ORNISS şi, dacă va fi cazul, mai departe în structurile Alianţei.
Schimbare la Forţele Terestre
Al doilea scandal major din jurul MAp coincide cu încă o eliberare din funcţie în structurile de comandă ale Armatei. Şeful Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), Teodor Fruzetti, a preluat funcţia de comandant (rector) al Universităţii Naţionale de Apă rare „Carol I”. Cu o lună în urmă, scandalul furtului de arme de la Ciorogârla a dus la eliberarea din func ţie a şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Constantin Croitoru. De amintit că sublocotenentul Floricel Achim activa într-una dintre unităţile subordonate SMFT.
INTERNAŢIONALĂ
„Scandal grav de spionaj”, cu implicarea Ucrainei Ucraina este, pentru prima dată în ultimii ani, „implicată într-un scandal grav de spionaj”, a scris ieri agenţia rusă Itar-Tass, citând o sursă de la Kiev. Numele ataşatului militar ucrainean expulzat din România este Serghii Ilniţskii, a susţinut agenţia, la o zi după ce sursele EVZ au precizat că, de fapt, este vorba despre Anatoli Yatseniuk, ataşat naval şi de apărare la Ambasada Ucrainei din Bucureşti. Agenţia China Nouă preia, de asemenea, subiectul, amintind de vizita pe care preşedintele Traian Băsescu urma să o efectueze la Kiev luna trecută, amânată în cele din urmă, fără a se preciza motivul. Presa internaţională a scris ieri pe larg despre reţinerea de către autorităţile de la Bucureşti a doi suspecţi, subofiţerul român Floricel Achim şi cetăţeanul bulgar Marinov Zikolov. „Zikolov susţine că nu are legătură cu spionajul şi recunoaşte doar legătura cu un funcţionar ucrainean care era interesat de informaţii militare. În informaţiile oficiale nu există niciun indiciu că destinatarul documentelor este Rusia”, relatează „Komsomolskaia Pravda”. Citând un comunicat SRI, France Presse precizează că ofiţerii de contraspionaj au stabilit cu certitudine faptul că bulgarul Marinov Zikolov, care acţiona ca agent al unui serviciu secret străin, asigura transferul documentelor sustrase de subofiţerul Floricel Achim. Zikolov a recunoscut în faţa judecătorilor că a avut relaţii de prietenie cu un reprezentant al Ucrainei în România. Potrivit agenţiei bulgare Novinite, autorităţile române au anunţat oficial că acuzaţiile de spionaj nu vizează Bulgaria şi că faptele comise de Zikolov nu au legătură cu ţara sa de origine. Associated Press menţionează că subofiţerul român, care riscă închisoarea pe viaţă, a recunoscut transmiterea, în repetate rânduri, a unor informaţii clasificate, în schimbul a 1.000 de dolari. (Paul Ciocoiu, Ana Bâtcă) CONCLUZIILE PROCURORILOR
Agentul Zikolov a colaborat cu serviciile secrete româneşti Informaţiile furnizate oficial sau lăsate să transpară „pe surse” de reprezentanţi ai serviciilor secrete în cazul de spionaj de la Ministerul Apărării sunt contrazise de documentele care au ajuns pe masa judecătorilor.
Concret, potrivit actelor furnizate de procurori instanţei, agentul Marinov Zikolov a colaborat cu serviciile secrete româneşti din vara anului trecut, când l-ar fi dat pe mâna autorităţilor pe militarul Floricel Achim. „De la sfârşitul lunii iunie 2008, a avut loc desistarea inculpatului, în sensul că a anunţat autorităţile competente ale statului român în materia ameninţărilor la adresa securităţii naţionale, în legătură cu activitatea ilicită derulată, contribuind prin acţiunile sale ulterioare la descoperirea şi tragerea la răspundere penală a infractorului vinovat de comiterea infracţiunii contra siguranţei statului”, a concluzionat procurorul de şedinţă în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti.
Şi asta în condiţiile în care SRI anunţa oficial, marţi, că a cules informaţii în legătură cu acest caz încă din 2005, prezentându-l pe Marinov Zikolov drept „agent de informaţii al unui serviciu special străin”. Zikolov şi Achim, prieteni din 1995 Pentru a accentua soliditatea relaţiei dintre bulgarul Zikolov şi militarul român, procurorii au subliniat în instanţă că aceştia erau prieteni încă din 1994-1995.
„Relaţiile au fost apoi întrerupte datorită angajării inculpatului Zikolov într-o funcţie oficială în Ambasada Bulgariei la Bucureşti, până în 2002, când s-au reluat şi au fost dezvoltate şi întreţinute în acest scop infracţional”, a subliniat anchetatorul.
Pe de altă parte, potrivit procurorului, pe 6 octombrie 2006, lui Achim i-a fost redus nivelul de acces la informaţii secrete, până la acea dată el deţinând „autorizaţie de acces de nivel strict secret de importanţă deosebită”. (Cristi Ciuperca)