Departamentul de apărare al Statelor Unite are o „armată secretă” de peste 60.000 de agenți, mulți dintre ei lucrând clandestin în întreaga nume, sub identități false.
Un raport publicat prezintă faptul că forța Pentagonului este „de peste zece ori mai mare față de aripa clandestină a Agenției Centrale de Informații, care este în mod obișnuit asociată cu efectuarea unor operațiuni sub acoperire în străinătate.”
Modalități de operare
Potrivit lui William Arkin, autor al raportului, agenții secreți ai Pentagonului fac parte dintr-un program mult mai amplu. Acesta oferă agenților sub acoperire capacitatea de a opera pe plan intern și internațional, fără a apărea pe vreo listă a agenților de informații sau a armatei. Unii dintre acești agenți îndeplinesc sarcini clandestine, fără a avea vreo legătură formală cu guvernul Statelor Unite sau chiar cu țara din care provin.
Alți agenți operează sub identități false, care, potrivit raportului, sunt create de Centrul de Planificare Operațională și Informații de călătorie ale Pentagonului. Scopul este acela de a modifica bazele de date ale agenților americani, prin intermediul Serviciului de cetățenie și imigrare a Statelor Unite sau a Agenției vamale de protecție a frontierelor, astfel încât să poată proteja identitățile false ale agenților. Acestor agenți li se furnizează inclusiv tehnologie care să le permită să nu fie recunoscuți, inclusiv când vine vorba de scanarea de amprente.
O altă parte a acestui program constă în legătura dintre Pentagon și întreprinderi din sectorul privat, pentru a oferi agenților săi acoperiri contractuale. Acestea permit agenților să lucreze în străinătate sub acoperire civilă, fără a avea vreo legătură oficială cu ambasadele sau cu bazele militare a Statelor Unite.
Raportul susține că cea mai mare parte dintre cei care fac parte din acest program al Pentagonului este formată din membri ai Forțelor de Operațiuni Speciale. Restul componentelor din program sunt alcătuite din specialiști în informații și contrainformații militare, care dețin o varietate de abilități, precum specialiști în lingvistică și operațiune cibernetice. Rolul acestora este de a colecta informații, precum și de a se angaja în campanii de influență, cu ajutorul platformelor de socializare din întreaga lume.