Armata obligatorie, prelungită de un stat din UE. Și femeile se pot înrola

Armata obligatorie, prelungită de un stat din UE. Și femeile se pot înrola sursa foto: Inquam

Un stat membru al Uniunii Europene și NATO a optat să extindă perioada în care armata este obligatorie. În plus, în aceeași țară, femeile au dreptul să se înroleze încă din perioada imediat următoare.

Armata obligatorie, prelungită

Danemarca, o țară membră a UE și NATO, a decis să prelungească serviciul militar obligatoriu. Această măsură se aplică atât bărbaților, cât și femeilor, extinzând durata de la 4 la 11 luni.

În prezent, forțele armate daneze au aproximativ 20.000 de militari activi și aproximativ 9.000 de militari profesioniști.

armata daneza

Sursă foto: Dreamstime

Și femeile se pot înrola

În plus, Danemarca a anunțat intenția de a extinde recrutarea militară și pentru femei, marcând pentru prima dată acest pas.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu ne reînarmăm pentru că ne dorim război. Ne reînarmăm pentru că vrem să-l evităm”, a declarat premierul Metter Frederiksen, citat de Al Jazeera.

În legătură cu aceeași temă, ministrul apărării din Copenhaga, Troels Lund Poulsen, a afirmat:

„Nu am avut nicio problemă: O conscripție mai robustă, inclusiv egalitatea deplină între sexe, trebuie să contribuie la rezolvarea provocărilor în materie de apărare, la mobilizarea națională și la dotarea forțelor noastre armate”.

Femeile din Danemarca au deja posibilitatea să se ofere voluntar pentru serviciul militar. Guvernul condus de Frederiksen intenționează să introducă recrutarea obligatorie a femeilor începând cu 2026. Astfel, Danemarca va deveni a treia națiune europeană, după Norvegia și Suedia, care impune serviciul militar și femeilor în forțele armate.

Armata obligatorie, o decizie pentru securitate

În plus față de modificările în ceea ce privește armata obligatorie, această Danemarca își va crește cheltuielile militare de la 1,4% din PIB, cât reprezintă în prezent, la 2%, pentru a se conforma obiectivelor stabilite de alianța militară NATO.

Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia va desfășura trupe la frontiera sa cu Finlanda, care s-a alăturat NATO anul trecut în urma invaziei Ucrainei. În timp ce, în paralel, premierul finlandez Petteri Orpo a avertizat că Moscova pare să se pregătească pentru un „conflict lung cu Occidentul”.

Situația din Europa „a devenit din ce în ce mai gravă și trebuie să luăm în considerare acest lucru atunci când ne uităm la viitoarea apărare”, a spus ministrul apărării danez, Troels Lund Poulsen. „Este nevoie de o bază mai largă de recrutare, care să includă toate genurile”, a spus el, adăugând că va crea ”o apărare mai versatilă și mai completă”.