Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii, informează Ministerul Apărării al Republicii Moldova.
Rezerviștii din Armata Națională, implicați în activități de instruire timp de cinci zile
„Pentru organizarea exercițiilor, prealabil rezerviștii sunt chemați la Centrele Militar Teritoriale unde au viza de reședință pentru clarificarea situației militare, precum și înmânarea ordinelor pentru participare”, se precizează într-un comunicat al ministerului Apărării.
Rezerviştii vor fi familiarizați cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale
Activitatea de instruire durează cinci zile având ca scop verificarea aptitudinilor rezerviştilor și familiarizării acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. Conform programului de pregătire, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere.
Armata Națională va desfășura și în luna iunie curent exerciții de mobilizare
Cele mai recente exerciții s-au desfășurat în luna martie curent, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naționale. Următoarele instruiri vor demara în luna iunie 2024.
Instruirea rezerviștilor are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024 și Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate.
Provocările actuale de securitate, generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și efectele acestuia asupra întregii regiuni, consolidarea capacităților de apărare ale Republicii Moldova au fost discutate. pe 7 mai 2024, la Oslo, Norvegia, în cadrul întrevederii ministrului Apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, cu omologul său norvegian, Bjørn Arild Gram.
Anatolie Nosatîi în discuții cu omologul său despre perspectivele cooperării din domeniul militar
Potrivit unui comunicat al ministerului Apărării, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele cooperării dintre cele două state în domeniul militar. La fel, cei doi miniștri au discutat despre proiectele de asistență externă pentru transformarea și modernizarea Armatei Naționale, precum și eforturile naționale în combaterea războiului hibrid și dezinformărilor.
Alte teme de discuție au vizat dezideratul Republicii Moldova de a-și fortifica poziția de contributoare la pacea și securitatea internațională, prin extinderea participării în misiuni de menținere a păcii, precum și parcursul european al Republicii Moldova.