Armata irakiană a început să bombardeze Fallujah, oraşul cucerit de al-Qaida

Armata irakiană a început să bombardeze Fallujah, oraşul cucerit de al-Qaida

Fallujah, oraş situat în apropiere de Bagdad pe care autorităţile încearcă să-l recâştige din mâinile insurgenţilor, a fost ţinta unor bombardamente soldate cu patru morţi, potrivit unor surse oficiale, în timp ce Washingtonul a făcut apel la “măsuri politice" pentru a sprijini operaţiunile împotriva insurgenţilor.

În apropierea alegerilor prevăzute pentru 30 aprilie, premierul Nouri al-Maliki a optat pentru o linie dură, lansând o ofensivă împotriva insurgenţilor în provincia Anbar (vest) unde autorităţile afirmă că au ucis peste 50 insurgenţi în raiduri aeriene în ultimele zile, în timp ce acestea încearcă să preia de asemenea controlul la Ramadi, căzut în mâinile forţelor antiguvernamentale.

Mai multe cartiere din sudul Fallujah, oraş situat la 40 km de Ramadi, au fost miercuri seara ţinta bombardamentelor, au declarat locuitori citați de AFP. Un medic din principalul spital al oraşului a afirmat că în bombardamente au fost ucise patru persoane şi alte 18 au fost rănite.

Locuitorii din Fallujah au acuzat armata pentru acest bombardament, însă responsabili ai apărării irakiene au dat asigurări că forţele armate nu sunt responsabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tiruri de mortieră au fost de asemenea lansate în centrul oraşului Ramadi, fără a face însă victime.

În timpul unei vizite la Washington a preşedintelui parlamentului irakian şi principala figură sunită a ţării, Ossama al-Noujaifi, preşedintele Barack Obama a subliniat miercuri necesitatea integrării liderilor şi combatanţilor din triburile sunite în forţele armate irakiene, mai scrie agenția franceză, preluată de Agerpres.

“Preşedintele Obama le-a cerut liderilor irakieni să continue dialogul în legătură cu solicitările legitime ale tuturor comunităţilor de a putea participa la procesul politic", a afirmat Casa Albă într-un comunicat. “Ambele părţi au convenit cu privire la necesitatea măsurilor de securitate şi politice pentru combaterea terorismului, şi au discutat măsurile care vor permite includerea în mod oficial a forţelor tribale şi locale în forţele de securitate irakiene", se precizează în comunicat.