Anunțul a fost făcut de înalţi responsabili ruşi în cursul unei vizite întreprinse de preşedintele Vladimir Putin la noul Centru de informare asupra coronavirusului din Moscova, care dispune de cele mai moderne resurse tehnologice.

Dincolo de toate, noul centru își propune să lupte împotriva dezinformării şi a zvonurilor pe Internet în legătură cu coronavirusul. „Vom folosi pentru asta inteligenţa artificială şi reţelele neuronale, special antrenate în analiză semantică”, a declarat vicepremierului Dmitri Cernâşenko.

„Deşi epidemia nu a atins mari proporţii din punct de vedere medical, nu se poate spune la fel din punct de vedere psihologic”, a continuat el, citat de Agerpres.

Potrivit primarului Moscovei, Serghei Sobianin, centrul dispune de o bază de date conţinând contactele şi legăturile de lucru ale 95% dintre persoanele care au călătorit în ţările cele mai afectate de epidemie. „Noi am identificat unde sunt acestea”, a declarat edilul capitalei ruse.

Rusia folosește camerele de supraveghere și pentru a monitoriza aprovizionarea standurilor din supermarketuri cu alimente şi produse de primă necesitate. „Avem, de asemenea, imagini realizate de controlori care fac turul depozitelor şi al magazinelor. Toate acestea se fac în timp real”, şi-a exprimat satisfacţia Serghei Sobianin.

La rândul său, premierul Mihail Mişustin a informat despre existenţa unui acord între Guvern şi cea mai mare bancă rusă, Sberbank, pentru lansarea unei aplicaţii gratuite care să permită consultarea unui medic la distanţă. Mişustin a lăudat acest sistem, despre care a afirmat că este „unic în lume”.

„În pofida riscului ridicat, situaţia este în întregime sub control”, a precizat președintele Vladimir Putin, relevând că măsurile adoptate din februarie, precum închiderea frontierei cu China, au permis până în prezent împiedicarea „unei pătrunderi masive a maladiei în ţara noastră”.

Pe de altă parte, liderul de la Kremlin a lăudat măsurile luate de multe țări europene, cu privire la închiderea granițelor: „Aceste măsuri sunt justificate şi le dorim omologilor noştri succes”.