Echipa statului-închisoare face antrenamente militare, iar cei mai mulţi dintre jucători joacă împreună de la 15 ani.
Echipa de fotbal a Coreei de Nord este atât de puţin cunoscută încât, atunci când a aterizat la Johannesburg aproape nimeni nu a ştiut. Timp de aproape 20 de ani, până recent, naţionala celei mai izolate ţări din lume nu a participat la meciuri internaţionale, fiind „pedepsită” pentru dezonoarea de a se fi făcut de râs în campania de calificare pentru Mondialul american, din 1994.
Nu se ştie nici cine-i campioana
Se cunosc atât de puţine lucruri despre fotbalul nord-coreean actual încât nimeni nu ştie exact cum este organizat campionatul intern, care este echipa campioană, cine sunt jucătorii şi alte „amănunte” de genul acesta.
Cum meciurile naţionalei de la campionatul sud-african ce stă să înceapă nu vor fi transmise în direct în Coreea de Nord, este foarte posibil ca fotbaliştii să nu fie cunoscuţi nici la ei acasă. Singurul post de televiziune nord-coreean va transmite rezumate de 15 minute ale partidelor, în cadrul buletinelor de ştiri.
Totuşi, naţionala nord-coreeană are câteva arme secrete cu care doreşte să repete performanţa realizată la cealaltă participare la un Campionat Mondial, în 1966, când au ajuns în sferturi după ce au învins echipa Italiei cu 1-0. Destul de greu de data aceasta, pentru că echipa Coreei de Nord a picat în „Grupa Morţii”, cu Brazilia, Portugalia şi Coasta de Fildeş.
Ar putea cere toţi azil politic înaintea meciului
Una dintre cele mai populare glume cu privire la performanţa echipei nord-coreene la CM 2010 era că va dura foarte puţin. Jucătorii se vor prezenta pe 15 iunie la meciul cu Brazilia, vor îngâna imnul, vor da mâinile cu „cariocas” şi vor pleca spre Ambasada SUA pentru a cere azil politic înainte de primul fluier.
Scenariul are puţine şanse de materializare. Jumătate dintre cei 24 de membri ai lotului naţionalei sunt jucători ai echipelor Amrokgang şi 25 Aprilie, adică echipele serviciului de siguranţă a statului şi a armatei nord-coreene. Numele jucătorilor, pe care nu le mai înşirăm aici, mai toţi Kim, Pak şi Ri, nu pot spune nimic nici chiar cunoscătorilor fotbalului internaţional.
Antrenorul, Kim Jong-hun, se pare că a jucat ceva fotbal prin anii ’80 şi este şi el un necunoscut, cu excepţia tacticii de joc, celebra strategie „cu autobuzul în poartă”.
Stil de joc defensiv şi antrenamente militare
În cele opt partide din turneul de calificare pentru CM, Coreea de Nord a marcat de doar şapte ori. Atacul nu face parte din jocul nord-coreenilor, care folosesc de obicei trei fundaşi centrali, şase mijlocaşi defensivi şi un singur atacant.
Cum a reuşit o echipă fără experienţă, fără vedete şi fără atac să ajungă în Africa de Sud? Explică Tae-woon Parks, de la un ziar de sport sud-coreean. „Au început să se antreneze împreună încă de acum un an. Antrenamentul lor este unul standard pentru trupele militare, aleargă non-stop, fără nicio metodă ştiinţifică”, spune Parks.
Rooney al Poporului
An Yong-hak joacă în Japonia, iar Hong Yong-ji, în Rusia, rezervă la FC Rostov. Atacantul Jong Tae-se este fără îndoială vedeta echipei. Joacă la Kawasaki Frontale, în Japonia, şi este unul dintre starurile fotbalului japonez, fiind poreclit nu fără rost „Rooney al Poporului”. Are un şut ucigător de la marginea careului, puteţi să vă convingeţi singuri căutându-l pe YouTube.
Interesant este că Tae-se nu este născut în Coreea de Nord, nu trăieşte în izolare alături de colegii săi şi are dublă cetăţenie, japoneză şi sud-coreeană. Cum cele două Coreei nu se recunosc una pe cealaltă, poate juca unde alege, şi „japonezul” a ales nordul. Jong Tae-se este la naţională din 2007 şi spune că s-a adaptat vestiarului nord-coreean.
„Mi-a luat mult să le accept cultura. De exemplu, sunt intrigaţi de telefonul meu mobil. Când îi las să-l folosească, îl dau din mână-n mână până îl ating toţi. Mă stresau genul ăsta de întâmplări”, spune Taese, care are un salariu săptămânal de 6.000 dolari.
200 de aşa-zişi suporteri au însoţit echipa Coreei de Nord în Africa de Sud. Majoritatea sunt înalţi demnitari comunişti, delegaţia fiind aleasă personal de Kim Jong-il
MULT IUBITUL CONDUCĂTOR
Kim Jong-il, cel mai competent antrenor al ţării
Un tip extrem de ocupat - tocmai negociază un nou posibil conflict militar cu vecinii din sud -, Kim Jong-il, “mult iubitul conducător” al Coreei de Nord, se ocupă şi de fotbal. “Marele Conducător a condus cu atenţie dezvoltarea fotbalului coreean. El a propus tacticile de joc cele mai potrivite cu caracteristicile psihologice ale jucătorilor coreeni”, declara Kim Jong Su, şeful federaţiei nord-coreene.
Anul trecut “Măreţul” Kim Jong-il a dat preţioasele indicaţii tehnice chiar de pe marginea terenului la unul dintre meciurile de acasă ale naţionalei. Iar rezultatul implicării la nivel înalt, o spune antrenorul Kim Jonghun, este o tactică de joc de succes, care nu copiază în niciun fel stilul de joc occidental.
“Poate că nu există nicio altă echipă în lume care să lupte cu atâta dedicaţie pentru a-şi mulţumi conducătorul şi a aduce faimă ţării lor”, conchide Kim.