Armata americană îşi va retrage două din cele patru brigăzi din Europa

Armata americană îşi va retrage două din cele patru brigăzi din Europa

Pentagonul a decis să retragă două din cele patru brigăzi staţionate în Europa în cadrul eforturilor de reducere a cheltuielilor militare, stârnind îngrijoarea aliaţilor europeni, scrie cotidianul Washington Post.

Reducerea efectivelor de pe Bătrânul Continent va îngrijora în mod sigur aliaţii europeni care se tem că o prezenţă militară restrânsă a armatei americane reflectă şi o scădere a interesului Washingtonului faţă de parteneriatul militar între cele două părţi, vechi de multe decenii, comentează ziarul citat.

Oficialii de rang înalt de la Pentagon au căutat să atenueze temerile europenilor, dând asigurări că vor disloca forţe suplimentare prin rotaţie, pentru a compensa prezenţa redusă.

"În discuţiile cu aliaţii noştri europeni, am spus foarte clar că vor fi rotite trupe suplimentare în timpul manevrelor militare", a declarat secretarul american al Apărării, Leon Panetta.

Ne puteți urmări și pe Google News

"De fapt, cred că europenii vor vedea mai mulţi americani în baza noii strategii pentru că brigăzile staţionate în Europa nu erau fizic prezenta acolo pentru că luptau în Afganistan. Astfel, vor fi cele două brigăzi, plus efectivele militare care vor veni în Europa prin rotaţie", a adăugat acesta.

Noua strategie militară a Statelor Unite prevede reducerea efectivelor de soldaţi activi de la 560.000 la 490.000 în următorii zece ani. Tot în aceeaşi perioadă, costurile militare trebuie diminuate cu cel puţin 450 de miliarde de dolari. "Da, vom avea o armată mai suplă, dar lumea trebuie să ştie că SUA îşi vor menţine superioritatea militară cu forţe mai agile, mai flexibile şi gata să facă faţă oricăror riscuri şi ameninţări", a avertizat preşedintele american Barack Obama.

Armata americană îşi va concentra în schimb resursele pentru a stăvili ascensiunea militară a Chinei, dar şi pentru a ţine sub control un stat nord-coreean complet imprevizibil şi un regim islamic la Teheran dornic de o influenţă regională tot mai puternică.