Armata a tras obloanele peste revolutia birmana

Armata a tras obloanele peste revolutia birmana

Junta militara a blocat manastirile, aparitia ziarelor si transmisiile internet.

Violentele continua la Rangoon, in Myanmar (fosta Birmanie), unde, de patru zile incoace, trupele juntei la putere incearca sa puna capat manifestatiilor prodemocratie ale unei populatii saracite si exasperate de cei 45 de ani de dictaturi militare succesive.

Sfidand restrictiile de circulatie si prezenta masiva a armatei pe strazi, mii de oameni s-au strans ieri-dimineata, din nou, in zona pagodei Sule din Rangoon. Fortele de securitate i-au somat pe manifestanti sa degajeze locul, iar cateva minute mai tarziu au atacat multimea cu bastoane de cauciuc. Interventia in forta nu a reusit sa-i puna pe fuga pe manifestanti, in majoritate studenti, care s-au regrupat putin mai tarziu in acelasi loc.

Potrivit martorilor oculari, citati de agentia Reuters, manifestantii scandau injurii la adresa armatei, dupa care se ascundeau pe stradute adiacente, pentru ca, mai apoi, sa se intoarca in piata si sa reia protestul. Armata a recurs la tiruri de averisment, iar surse diplomatice din Rangoon sustin ca s-a tras si asupra multimii, asa cum s-a intamplat si cu o zi in urma. Mii de oameni au manifestat si la Mandalay, al doilea oras ca marime al tarii.

Bilantul represiunii este foarte greu de stabilit. Surse oficiale au anuntat cifra de noua morti in urma incidentelor de miercuri, dintre care opt birmanezi si un fotograf japonez. Ambasadorul australian la Rangoon, Bob Davis, declara insa ieri ca bilantul este cu siguranta mai mare, cel putin „cu cateva zeci de morti mai mult decat s-a comunicat oficial”. Unii locuitori ai cartierului Okkalapa au incercat sa ascunda in propriile case cadavrele, insa fortele de securitate au controlat intreaga zona, adunand trupurile celor ucisi.

Fara informatii

Vestile din Rangoon parvin cu mare greutate in afara tarii, dupa ce autoritatile au taiat ieri principala legatura de internet. Responsabilii guvernamentali au dat vina pe „un cablu submarin defect”. Pe de alta parte, majoritatea ziarelor private si-au suspendat aparitia.

Principala explicatie ar fi aceea ca ziarele au fost inchise pentru ca au refuzat sa publice propaganda guvernamentala. La fel, majoritatea magazinelor erau inchise ieri, iar numeroase linii de autobuz nu mai functionau. Principalele manastiri budiste din zona capitalei Rangoon au fost blocate de armata pentru a impiedica participarea calugarilor la manifestatiile de protest.

SANCTIUNI

Comunitatea internationala se misca greu

Emisarul ONU pentru Myanmar, Ibrahim Gambari, va sosi astazi in aceasta tara, insa este neclar ce mesaj va aduce el, avand in vedere ca in Consiliul de Securitate nu s-a putut adopta o rezolutie de condamnare a represiunii din pricina opozitiei Chinei si Rusiei.

Guvernul SUA a anuntat adoptarea de noi sanctiuni la adresa conducatorilor juntei, inghetand conturile a 14 inalti ofiteri, printre care si seful statului, generalul Than Shwe. Reactia comunitatii internationale este destul de slaba fata de gravitatea situatiei de la Rangoon. Spre exemplu, guvernul de la Tokio a deplans ieri uciderea unui fotograf japonez la Rangoon, insa a decis sa nu suspende ajutoarele umanitare catre Myanmar.

Ne puteți urmări și pe Google News