De o bună bucată de vreme, președintele turc, Recep Erdogan, pare să nu se mai teamă de nimeni și nimic. Pe președintele francez îl trimite să se caute la cap, americanilor le transmite că nu îi pasă de sancțiunile lor, iar cu rușii se bate prin intermediari în Libia, Siria și Nagorno-Karabah.
Tupeul din ce în ce mai mare de care dă dovadă Erdogan în relațiile cu cele mai mari puteri militare din lume are o singură explicație- forța militară a Turciei, la care Erdogan nu se ferește să recurgă pentru a obține statutul de hegemon al lumii musulmane și statutul de putere dominantă în regiune.
Erdogan nu joacă la cacealma. În ceea ce privește armamentul convențional, turcii se pot măsura cu oricine din lume. Au dovedit-o pe câmpul de luptă. În Siria, Libia și Armenia, armele furnizate de turci și, mai ales, dronele- vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au făcut legea pe câmpul de luptă, chiar și în fața rușilor.
Forța militară, argumentul forte al politicii externe turcești
Această nouă industrie de armament este, potrivit Financial Times, rodul eforturilor făcute de Turcia în ultimele două decenii pentru a stimula producția de apărare. Scopul inițial a fost acela de a reduce dependența de achizițiile de arme occidentale. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat, pentru că „Forța militară a devenit un element cu adevărat cheie al politicii externe turcești”, după cum susține Rob Lee, fost cercetător marin și militar al SUA cu sediul la King’s College din Londra.
Chiar dacă analiștii consideră unele dintre planurile turcilor nerealiste , de pildă visul de a produce un avion de luptă, în alte domenii inginerii turci s-au descurcat admirabil .E vorba, în primul rând, de programul UAV, care a făcut din Turcia o forță de luat în seamă în ceea ce privește producția de drone.
„Turcia nu depășește SUA, Israel sau China, dar aș spune că Turcia apare ca un concurent semnificativ pentru toate cele trei țări”, le-a declarat Dan Gettinger, analist la Mitchell Institute for Aerospace Studies, jurnaliștilor de la Financial Times.
Ginerele lui Erdogan, creierul noii arme secrete
O mare parte din din dronele folosite de armata turcă în Siria, dar și cele desfășurate în Libia și în Nagorno-Karabah sunt creația lui Selcuk Bayraktar, un inginer specializat în tehnologii aerospațiale care s-a căsătorit cu fiica lui Erdogan, Sumeyye, în 2016.
Nu căsătoria cu fiica sultanului a fost cea care i-a oferit lui Bayraktar contracte avantajoase cu statul, ci faptul că armele produse de el sunt competitive pe câmpul de luptă.
De altfel, Selcuk Bayraktar a știut de la bun început că pasiunea sa pentru aeronautică și noile tehnologii îi va deschide perspective fantastice . Potrivit Al Jazeeera, în 2004, Bayraktar își făcea cu un remarcabil succes studiile postuniversitare la Universitatea din Pennsylvania. Și-a abandonat, însă, teza de doctorat, preferând să se întoarcă în Turcia ca să-și înființeze propria companie, Baykar Technologies, care a început să producă drone pentru armata turcă.
Occidentalii vor să pună stavilă puterii militare a Turciei
Succesele de pe câmpul de luptă s-au întors ca un bumerang împotriva lui Baykar și a celorlalți producători turci. Aceștia sunt dependenți într-o oarecare măsură de componente obținute din țările puternic industrializate. La începutul lunii octombrie, guvernul canadian a anunțat că suspendă exporturile unor echipamente de imagistică spre Turcia, după ce au apărut întrebări cu privire la utilizarea tehnologiei în Nagorno-Karabah.
Turcia visează să exporte armament de 10 miliarde de dolari pe an
Dincolo de aceste probleme și de izolarea din ce în ce mai mare în care este Turcia pe plan internațional din cauza politicii belicoase a lui Erdogan, Ankara speră că exporturile de armament vor crește substanțial în următorii ani.
Anul trecut, Turcia a vândut echipamente militare în valoare de 3 miliarde de dolari către alte țări - în special tancuri și vehicule blindate, piese de avioane și arme și muniție, potrivit unui oficial al Ministerului Apărării. Dar, dacă ne gândim că în 2002 exporturile ajungeau abia la 248 de milioane de dolari, atunci visul de a obține 10 miliarde de dolari în 2023 nu mai pare imposibil de atins.