Evenimentul Zilei > International > Arma cu laser a Rusiei a fost luată în râs: „Nu este ca în Războiul Stelelor să îndrepți pistol către băieții răi”
Arma cu laser a Rusiei a fost luată în râs: „Nu este ca în Războiul Stelelor să îndrepți pistol către băieții răi”

Arma cu laser a Rusiei a fost luată în râs: „Nu este ca în Războiul Stelelor să îndrepți pistol către băieții răi”

Rusia susține că a folosit arme cu laser pe câmpul de luptă din Ucraina, deși SUA spun că nu au văzut nicio dovadă în acest sens și Ucraina a luat în derâdere aceasta ca propagandă. Glumele s-au făcut după ce Iuri Borisov, viceprim-ministrul responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat pentru televiziunea rusă că un prototip laser numit Zadira a fost desfășurat în Ucraina și a ars o dronă ucraineană în cinci secunde la o distanță de 5 km.

Afirmațiile despre așa-numitele „arme minune” ale lui Vladimir Putin au fost apreciate de către Volodimir Zelenski drept simplă propagandă, similară celei folosite în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial de către fosta Germanie nazistă.

Și așa vedem că în a treia lună a unui război la scară largă, Rusia încearcă să-și găsească „arma minune”… toate acestea arată clar eșecul complet al misiunii, a spus președintele ucrainean.

Vicepremierul rus Iuri Borisov s-a lăudat că Rusia dispune de o armă laser capabilă să „orbească” toţi sateliții de pe orbita terestră aflați până la 1.500 de kilometri altitudine.  Acesta a vorbit despre o armă laser deja desfășurată în Ucraina, capabilă să distrugă prin incendiere o dronă, până la o distanță de 5 kilometri, chiar dacă această informație nu a fost confirmată până în prezent de SUA.

În prezent există cel puțin o țară în lume care a dezvoltat o astfel de armă laser: Israelul

În urmă cu o lună, Israelul a prezentat o înregistrare video care prezintă un sistem laser, intitulat „Iron Beam”, folosit pentru distrugerea dronelor, dar și a proiectelor de artilerie ori rachetelor de tip Katiușa. Iron Beam poate fi un sistem complementar care să fie folosit în paralel cu deja mult mai cunoscutul Iron Dome.

Expertul în sisteme de apărare anti-rachetă Uzi Rubin, de la Institutul de Strategie și Securitate din Ierusalim a explicat că armele laser nu sunt suficient de dezvoltate pentru a înclina decisiv balanța în războiul din Ucraina.

„Nu e ca în Războiul Stelelor, unde îndrepți arma spre băieții răi”

„Nu este ca în Războiul Stelelor în care se îndreaptă cu un pistol cu ​​laser către băieții răi și se apasă rapid un buton, iar cei răi explodează. În realitate, este mai degrabă ca un simplu cuptor cu microunde. Dacă vrei să ai o ceașcă cu apă fierbinte durează ceva timp. Laserul este la fel. Trebuie să-l pui pe țintă și să aștepți până se încălzește pentru al distruge, a spus el.

În plus, chiar și cele mai puternice lasere existente în prezent, dacă ar fi folosite în luptă, ar provoca distrugeri mult mai mici decât actualele armel convenționale. Uzi Rubin spune că laserul acționează mai degrabă „ca un cuptor cu microunde” care încălzește o cană cu apă.

Laserele nu funcționează pe vremea rea:  ploaie sau zăpadă și nu pot pătrunde în nori

Expertul mai spune că actualele arme laser mai prezintă un dezavantaj, pot fi folosite pentru a ținti și distruge ținte una câte una, pe rând. În schimb, sistemele antiaeriene sau antirachetă moderne sunt capabile să urmărească și să angajeze mai multe ținte, simultan. De asemenea, astfel de laseri nu funcționează pe vreme rea cum ar fi ploaie sau ninsoare, şi nu pot pătrunde în nori.

În plus, Rusia ar putea folosi lasere pe câmpul de luptă pentru a-i orbi pe soldații ucraineni, a declarat pentru Washington Post, generalul în retragere al armatei australiene Mick Ryan, deși acest lucru este interzis în temeiul unui protocol din 1995 adăugat la tratatul ONU care interzice armele care provoacă răni excesive sau au impact nediscriminatoriu, scrie BBC.