"Arma" care ucide blaturile din fotbal ajunge și în România

epa07842954 Referee Sascha Stegemann checks the VAR video review during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig vs FC Bayern Munich in Leipzig, Germany, 14 September 2019. EPA/CLEMENS BILAN CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video

Celebrul VAR (Video Assitant Referee) va fi utilizat și în fotbalul mioritic, începând din sezonul viitor. LPF a luat această decizia la presiunea cluburilor din Liga 1.

Liga Profesionistă de Fotbal a dat undă verde arbitrajului video. Prescurtat și cunoscut drept VAR (Video Assistant Referee) este o tehnologie care îi permite asistentului video (acesta fiind ajutat de trei adjuncți) să-l atenționeze pe arbitrul central, urmând ca acesta să urmărească faza controversată pe un monitor amplasat pe marginea terenului de joc. VAR este un sistem care a împărțit fotbalul în două tabere, în cea a celor care au îmbrățișat ideea și a celor pe care îl contestă. De asemenea, este și a doua metodă tehnologică din fotbal, după celebrul GLT (tehnologia pentru linia porţii), introdus pentru prima dată la Cupa Mondială din 2014.

Blatter a împiedicat VAR-ul

Arbitrajul video se utilizează atunci când „centralul” nu poate lua o decizie fermă, în privința unor penalty-uri, goluri, cartonașe roșii sau în cazul unui autogol. Sistemul video pentru fiecare meci asistat de VAR este uluitor. 33 de unghiuri ale camerelor TV asiugură arbitrajul video, 4 dintre acestea slow motion, 4 ultra slow motion. VAR a fost inventat în 2010, din inițiativa Federației Olandeze de Fotbal (KNVB) și a fost testat în prima ligă batavă - Eredivisie - în sezonul 2012-2013. Primele țari care au adopatat oficial VAR-ul au fost Australia și SUA, pentru primul eșalon, în 2017, iar în Europa, Germania și Italia l-au folosit începând încă din sezonul 2017-2018. Un sezon mai târziu venind și rândul Spaniei și Angliei.

Un alt test fericit al arbitrajului video a fost și la Cupa Mondială U20, tot în 2017. Totuși, acest sistem putea fi îmbrățișat de „Sportul Rege” mult mai devreme, dar fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, nu era un fan al tehnologiei în fotbal și, astfel, lucrurile au decurs greoi în această privință. Odată cu înlăturarea lui Blatter din fruntea forului internațional, în 2015, din cauza scandalului de corupție în care a fost implicat, succesorul elevețianului, Gianni Infantino, a aplicat VAR-ul. Arbitrajul video a fost considerat un real succes la Cupa Mondială de anul trecut, din Rusia.

Nu vor fi taxe extra pentru cluburile din Liga 1

Revenind la fotbalul românesc, VAR va fi introdus oficial în Liga 1 începând din sezonul viitor, lucru cerut cu insistență de majoritatea cluburilor din primul eșalon. Însă, va fi testat la anumite meciuri din play-off și play-out, din acest sezon. LPF a mai anunțat că niciun club din Liga 1 nu va fi nevoit să plătească în plus pentru acest nou sistem de arbitraj, cu excepția costurilor aferente baremurilor arbitrilor VAR. Totodată, Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat cluburilor din Liga 1 acordul pentru implementarea sistemului VAR.