Nicușor Dan și-a anunțat deja candidatura independentă la Primăria Capitalei, el bucurându-se încă de simpatie și susținere în interiorul USR, deși rivalitățile și orgoliile interne l-au făcut să părăsească Uniunea. A revenit doar formal atunci când Barna nu putea înregistra alianța cu PLUS la Tribunal.

Nicușor Dan sau un candidat propriu

Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, o serie de lideri ai USR (printre care Clotilde Armand) vor ca formațiunea să-l susțină pe Nicușor Dan în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în timp ce alte grupări solicită un candidat de producție proprie, această stare de lucruri fiind de natură să-i îngrijoreze pe Vlad Voiculescu și Dacian Cioloș, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă a eșuat, în favoarea „aliatului” Dan Barna, în încercarea de a se impune drept prezidențiabilul Alianței. Pe de altă parte, mulți USR-iști sunt deranjați că partenerii de alianță îi propun pe Cioloș și pe Voiculescu pentru toate funcțiile și candidaturile disponibile, încăpățânându-se să negocieze la sânge orice pas înapoi.

Cioloș vrea candidați pentru marile primării

De partea cealaltă a baricadei, deși nu au existat discuții despre așa ceva în forurile de conducere ale Alianței, Cioloș și apropiații săi din conducerea PLUS forțează acum mâna USR, solicitând ca în schimbul susținerii candidaturii lui Dan Barna la Cotroceni, PLUS să nominalizeze candidații comuni pentru primăriile marilor orașe, ceea ce este de neacceptat chiar și pentru Barna, acuzat în repetate rânduri pe linie de partid că cedează prea ușor în fața negociatorilor cu stratgii lui Cioloș. Pe de altă parte, având în vedere atât scorul surprinzător reușit la alegerile europarlamentare, cât și procentele fluturate în cele mai recente măsurători sociologice, liderii Uniunii sunt convinși că vor putea câștiga primării importante în primăvara anului viitor, și mulți dintre ei au dezvoltat deja diverse fantezii în acest sens.

Cele două variante ale PNL

La rândul lor, deși consilierul general Ciprian Ciucu și-a anunțat de luni de zile dorința de a intra în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalii iau în calcul fie o candidatură a fostului jurnalist Rareș Bogdan, fie susținerea lui Nicușor Dan, întrucât toate măsurătorilor comandate la partid susțin că alte soluții nu există. De notat că, deși sunt marii câștigători ai europarlamentarelor, liberalii au pierdut la scor alegerile în București, unde au fost devansați la procente-lumină de Alianța USR-PLUS și au rivalizat la mustață cu PSD. De notat și că, dincolo de mici excepții, rezultatele PNL au fost slabe, sub așteptări, ceea ce pune mari probleme partidului în perspectiva alegerilor locale.

Vrea încă un mandat

Oricâte meciuri ar avea cu baronii PSD care o susțin pe Viorica Dăncilă în războiul intern, social-democrații sunt nevoiți să meargă pe mâna actualei primărițe, Gabriela Firea, în ceea ce privește bătălia pentru București. Argumentul este simplu și la vedere – potrivit sondajelor de opinie, Firea rămâne cel mai bine contat lider al PSD în intenția de vot, fiind greu de găsit un alt candidat într-o perioadă atât de scurtă.

De altfel, Firea a tot reiterat, de-a lungul ultimelor luni, că își dorește să candideze și că e convinsă că poate câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei. De notat că aritmetica puterii în PSD s-ar putea modifica drastic dacă Viorica Dăncilă nu va reuși să acceadă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

 

Gabriela Firea conduce în sondaje

Nicușor Dan a fost primul dintre aspiranți care și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei. În replică la anunțul candidaturii lui Vlad Voiculescu, Nicușor Dan a lansat un mesaj către partidele de Opoziție, subliniind importanța unui candidat unic pentru București. El a prezentat un sondaj care arată că Gabriela Firea conduce în intențiile de vot cu 29%. Nicușor Dan este cotat la 28%. Fondatorul USR a fost la un eveniment al PNL, dar liberalii l-au luat în bășcălie.

Te-ar putea interesa și: