Arhivistul şef al KGB, Vasili Mitrohin, a adunat mii de pagini de documente secrete şi a fugit cu ele, în 1992, în Marea Britanie.

În documentele din arhiva Mitrohin sunt informaţii ale KGB despre fostul cardinal care avea să devină Papa Ioan Paul al II-lea şi despre Vladimir Putin, agent KGB la Dresda, în Germania.

În documente sunt detaliate locaţiile de dispozitive din întreaga Europă de Vest şi depozite de arme din timpul Războiului Rece, care urmau să fie utilizate în eventualitatea unui război adevărat.

Protagoniştii acestor arhive desecretizate nu sunt personaje oarecare, ci nume de prim rang ale unor state sau organizaţii.

De exemplu, numele lui Mahmoud Abbas este pe lista agenţilor palestinieni din 1983 care au activat la Damasc pentru KGB. Abbas, născut în 1935, a fost ales președinte al Autorității Naționale palestiniene în 2005, după moartea lui Yasser Arafat.

Informaţia difuzată de televiziunea publică israeliană, citată de RRA, se bazează pe un document de arhivă descoperit acum câteva luni de doi cercetători. Este vorba de o listă de contacte ale KGB din anii '80 în Orientul Mijlociu şi în alte regiuni ale lumii.

La numărul 244, se află Mahmoud Abbas, cu pseudonimul Krotov (în traducere din ruseşte, "Cârtiţa").

Se comentează faptul că Mahmoud Abbas ar fi fost recrutat când şi-a făcut doctoratul, la Moscova, în domeniul Holocaustului.

Conducerea palestiniană de la Ramallah a denunţat imediat ceea ce numeşte o campanie de defăimare.

Hanan Ashrawi, din Comitetul Executiv al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a declarat pentru Le Monde că israelienii propagă minciuni şi este greu să reacţionezi la aşa ceva.

Unul dintre cercetătorii de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a spus că a fost o surpriză, căutând altceva în arhivele Mitrohin.

Yossi Melman este un ziarist israelian specialist în serviciile secrete. El se bucură de o largă reţea de surse pe tot mapamondul, inclusiv în serviciile de securitate.

Melman reaminteşte că, după crearea, în 1959, a organizaţiei Fatah şi, mai târziu, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, acestea au fost penetrate şi influenţate de diferite comunităţi de informaţii arabe sau servicii satelit ale Uniunii Sovietice din blocul comunist.

Dezvăluirea că liderul palestinian Mahmoud Abbas, cunoscut şi sub numele de luptător Abu Mazen, a fost un agent KGB nu trebuie să-i surprindă pe istorici şi cercetători ai mişcării OEP. A fost o căsătorie de convenienţă, spune Melman. OEP avea nevoie de susţinere financiară şi pregătire militară. Uniunea Sovietică dorea să-şi mărească influenţa în Orientul Mijlociu în perioada războiului rece.

Uniunea Sovietică şi ţările din Europa de Est au luat în sarcină grupări din lumea întreagă, inclusiv cele implicate în terorism. Uniunea Sovietică a încercat să-şi păstreze mâinile curate şi a însărcinat serviciile ţărilor cliente să facă treaba murdară. Astfel, STASI, din Germania de Est, serviciile ungare şi bulgare de atunci au pregătit oamenii OEP, le-au dat arme, documente.

Teroriştii din grupul Septembrie Negru, care au ucis 11 sportivi israelieni la Jocurile Olimpice de la München, în 1972, au călătorit via Berlinul de Est.

Yasser Arafat însuși a fost fotografiat de Securitatea din România într-o poziţie intimă în camera de hotel, în compania gărzii personale, cu ocazia unei vizite la Bucureşti. Generozitatea sovietică a fost utilă pentru recrutarea studenţilor străini. Au fost recrutaţi foarte mulţi în speranţa că unii vor ajunge la vârf în ţările lor. Ceea ce s-a și întâmplat în multe cazuri.