Cercetătorii care lucrau în portul Lechaina din Grecia au descoperit rămăşiţele subacvatice ale unor construcţii antice care impresionează prin structura şi materialul lor
Un proiect ambiţios al arheologilor de la Univesitatea din Copenhaga şi Ministerul Culturii şi Sportului din Grecia a dus la descoperirea unor structuri scufundate de origine romană, păstrate exemplar. Investigaţiile Lechaion Harbour Project au fost făcute în portul Lechaina, situat în Golful Corintului, Grecia. Proiectul arată măiestria inginerească a romanilor.
Sursa: Spyros Kokkinakis şi Bjorn Loven/Lechaion Harbour Project
Cercetătorii au descoperit construcţia unui gold care s-a schimbat mult pe parcursul istoriei. Izvoarele istorice spun că în sec. I e.n. existau şi monumente care dominau peisajul insulei, cum ar fi un far maiestuos a carui imagine era bătută pe monedele din vremea respectivă. Cel mai probabil acestea au fost distruse de un cutremur care a zguduit portul la sfârşitul secolului I e.n. Reconstruit de bizantini în secolul VI e.n., portul a fost scufundat de un alt cutremur, conform cercetătorilor.
Deşi structurile de piatră sunt profund impresionante, lucrul care îi mulţumeşte cel mai mult pe arheologii implicaţi în proiect este păstrarea în stare perfectă a unor armături din lemn, notează Guardian.
Aceste descoperiri reprezintă o şansă rară pentru oamenii de ştiinţă, care de obicei nu au şansa să studieze materiale organice, pentru că acestea nu se păstrează bine pe uscat. Acest lucru pune în general mari probleme arheologilor atunci când este vorba de reconstruirea scenelor din viaţa de zi cu zi. Formarea unei imagini corecte despre cultura care era prezentă într-un anumit loc la un moment dat depinde foarte mult de găsirea şi studierea obiectelor din materiale precum lemnul
Alte descoperiri importante în afara structurilor de lemn şi piatră includ seminţe, oase şi lemne sculptate.
Un scurt filmuleţ de prezentare a proiectului a fost făcut disponibil de echipa proiectului şi se poate urmări mai jos: