Este o leguma înrudită cu varza şi conopida.
Din punct de vedere terapeutic, este o sursă excelentă de vitamina A, B2 şi C, fier şi calciu, bogată în acid folic, fibre şi săracă în calorii. Conţine şi seleniu şi compuşi cu sulf, cu importante efecte antioxidante şi anticancerigene.
În compoziţia acestei legume intră şi un compus fitochimic (sulforaphane) care distruge bacteria Helicobacter pylori, răspunzătoare de apariţia gastritei şi a ulcerelor gastrice. Acest compus are şi proprietăţi importante anticancerigene utile în prevenirea cancerului de sân, cancerului gastric, a melanomului malign, a leucemiilor. Atunci când e mestecat, broccoli eliberează un compus cu sulf cu rol în inhibarea înmulţirii celulelor tumorale.
O cană
Protejează ochiul, împiedicând formarea cataractei. O cană de broccoli fiert conţine 74 mg de calciu şi 123 mg de vitamina C. Cazuri în care e recomandat consumul de broccoli crud: osteoporoza, guşa endemică, cancer, detoxifierea organismului, reducerea grăsimilor, menţinerea sănătăţii inimii, controlul tensiunii arteriale. De asemenea, ajută la imunizarea organismului. Consumul regulat de broccoli este o armă excelentă împotriva stresului. Este foarte eficient şi sucul din această legumă.