Ardeii iuți reprezintă surpriza plăcută a oricărei mese. Desigur, nu toți se dau în vânt după ei. Însă preparați cu iscusință, aceștia se pot transforma într-un deliciu gastronomic.
Dacă tot sunt picanți, atunci de ce să nu compensăm cu un pic de dulce?
Ați auzit bine! Ardei iuți cu miere, puși la murat, ca orice altă murătură de sezon.
Sunt ușor de preparat și se pot conserva extrem de simplu peste iarnă.
Ingrediente
- 1 kg ardei iuți bulgărești
- 500 gr miere de albine
- 500 ml oțet alimentar de 9 grade
- 500 ml apă
- 80 gr sare mare pentru murături
Ardei iuți. Sursa foto: Pixabay
Mod de preparare
- Pregătirea ardeilor
Ardeii se spală bine, de cât mai multe ori cu putință (maxim 3 spălări sunt suficiente), până v-ați asigurat că ați eliminați toate impuritățile. Ulterior se curăță de cotor și respectiv de semințe. Se taie juliene, fie pe lung, fie pe lat, după propriul plac.
- Pregătirea borcanelor
Se folosesc borcane sterilizate și se adaugă ardeii tăiați fără sâmburi.
- Pregătirea siropului
Se pune o cratită pe foc și se adaugă ingredientele siropului: mierea (sau zahărul, după preferințe), apa, sarea, oțetul.
Se lasă la fiert pe foc mic, omogenizând periodic până ce sarea se dizolvă și până ce mierea se topește.
Daca preferați zahărul, acesta trebuie să se topească.
Cum se depozitează
Atunci când amestecul dă în clocot, cratița se dă deoparte și se toarnă în borcane, peste ardei.
Borcanele se sigilează bine și se lasă la răcit la temperatura camerei. Ulterior pot fi conservați la rece.
După ce borcanele au fost corespunzător umplute, se pot pune în cămară, într-un spațiu umbrit și bine aerisit. Pentru a atinge punctul optim de consum, acești ardei iuți necesită cel puțin o lună de marinare, pentru a dobândi aromele dorite.
Pot fi serviți alături de preparate din carne, dar și de o mâncărică de varză ori chiar lângă antreuri.