Evenimentul Zilei > Politica > Arde PSD. Ruptură la nivel înalt. Diaspora scindează partidul
Arde PSD. Ruptură la nivel înalt. Diaspora scindează partidul

Arde PSD. Ruptură la nivel înalt. Diaspora scindează partidul

Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu și fostul ministru al Economiei, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ideea de a se mări numărul parlamentarilor din diaspora este „o nebunie”.

Bădălău a declarat fără rețineri că nu i se pare normal ca românii plecați în străinătate, care nu mai au niciun gând de a reveni în țară, să decidă soarta celor care locuiesc în România.

„Ei au 700.000 de oameni care au domiciliu, pașapoartele alea cu domiciliu, care-s legali. Restul până la 3-5 milioane, că se vehiculează tot felul, sunt fetele alea de le duc ăștia”, a declarat Bădălău, potrivit unei înregistrări făcute de publicația Giurgiu Acid.

Ciolacu a învățat din greșelile lui Dragnea 

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a intervenit prompt și a respins afirmaţiile lui Niculae Bădălău referitoare la românii din Diaspora. Noul lider al social-democraților și-a cerut scuze pentru acest „derapaj”, asigurând că partidul pe care îl conduce „îi respectă pe toţi românii, indiferent de locul în care trăiesc”.

„Resping afirmaţiile făcute de Niculae Bădălău la adresa românilor din diaspora. Îmi cer scuze public pentru acest derapaj, dar acesta nu trebuie să angajeze Partidul Social Democrat în ansamblul său. De altfel, am discutat cu domnul Bădălău şi m-a asigurat că a conştientizat exprimarea nefericită şi că o regretă”, a scris Ciolacu, vineri seară, pe Facebook.

Firea l-a contrat dur

Și Gabriela Firea a reacționat dur după declarațiile făcute de Niculae Bădălău la adresa diasporei, amintind că românii care muncesc în afara țării contribuie decisiv la creșterea economică și că trebuie respectați.

„Mama mea a lucrat 10 ani in Italia. Fratele meu, 6 ani. Am multe rude, prieteni si fosti colegi care lucreaza in Italia, Spania, Germania, Israel, chiar in Statele Unite ale Americii.
Nu pot fi de acord cu declaratiile din ultimele ore despre ce reprezinta diaspora. Nu vreau sa polemizez cu proprii colegi de partid, nici sa ies in evidenta, dar tacerea mea, si a celorlalti colegi, ar insemna ca toti gandim la fel.

Cred ca trebuie sa intelegem faptul ca orice declaratie publica a unui politician, precum si orice actiune, sunt sub lupa presei si a opiniei publice. Pentru ca asa este normal in democratie.

Sa nu uitam ca romanii care muncesc inafara tarii trimit bani familiilor ramase acasa si contribuie decisiv la cresterea economica.

Dar, cel mai important, traiesc permanent cu dorul de tara in suflet. Trebuie respectati, pentru ca sunt fratii nostri”, a declarat Gabriela Firea.

După ce scandalul a căpătat proporții, Niculae Bădălău, liderul PSD Giurgiu și fostul ministru al Economiei, și-a cerut scuze public pentru declarațiile apărute în spațiul public, în care critica ideea de a se mări numărul parlamentarilor din diaspora, argumentând că nu e normal ca oamenii care nu se mai întorc în țară să decidă soarta locuitorilor din România.

Fostul ministru a spus că, de fapt, declarațiile sale au fost scoase din context și nu a intenționat să jignească pe cineva.

‘Îmi cer scuze pentru declarațiile despre Diaspora apărute astăzi în spațiul public. Ele au fost scoase din context, însă, în niciun caz, intenția nu a fost de a jigni pe cineva.

Ii respect pe toți oamenii care muncesc pentru a-și întreține familiile și îi asigur de toată stima și prețuirea mea”.

Declarațiile inițiale ale lui Niculae Bădălău

„Intervine faptul asta ca eu sunt cetatean roman cu domiciliul in Spania, sau am dubla cetatenie si eu in Romania nu ma mai intorc niciodata. Pentru ce sa decid cei care conduc in Romania soarta lor? Vi se pare normal? Eu cred ca trebuie sa ii tinem apropiati si trebuie sa facem lucrul asta, dar trebuie sa ne gandim cum sa facem legal si normal”, a zis Niculae Bădălău.

„Acum e discutia pe cate locuri dam in Diaspora. Daca vrei sa puneti pe listele partidului din Diaspora, cine nu va lasa? Nu putem sa marim numarul de parlamentari (…) acum au 700.000 de oameni care au domiciliu, pasapoartele alea cu domiciliu, care sunt legale, restul pana la 3-5 milioane, ca se vehiculeaza tot felul, sunt fetele alea de le duc ăștia, eu știu, nu ilegal, dar.. (…) Cred ca e o nebunie povestea asta, e o nebunie si cred ca va deranjeaza ca altcineva sa stabileasca soarta dvs decat cei din tara, care pana la urma ei mananca painea neagra”, a afirmat Bădălău.

Niculae Bădălău a mai fost implicat într-un scandal uriaș privind românii din străinătate. Acesta a fost personajul central într-un filmuleț devenit viral. Politicianul a petrecut pe versuri scandaloase formulate pe loc, la cerere, de lăutari. „Să vină diaspora, că noi ne p…m pe ea”, au fost cuvintele jignitoare la adresa românilor.