Semnale de avertismente de la autorități! Luni, 31 ianuarie, noi incendii de vegetație au avut loc în două județe din România. În plină iarnă calendaristică, zeci de mii de metri pătrați au ars în mai multe localități din Dâmbovița și Argeș. Pompierii sunt de părere că focul a fost declanșat în mod intenționat.
Incendii de vegetație de proporții! Flăcările au mistuit zeci de mii de metri pătrați de miriște în mai multe localități din județele Dâmbovița și Argeș. De la debutul anului 2022 până în prezent, peste 73 de hectare de teren au ars.
Flăcările sunt de neoprit în Dâmbovița!
„Încălzirea vremii din ultima perioadă a generat un val de incendii de vegetaţie în judeţul Dâmboviţa, situaţie ce devine îngrijorătoare pentru că acest tip de incendii sunt periculoase pentru forţele de intervenţie, cetăţeni şi mediul înconjurător. Statistic, avem 2,55 incendii de vegetaţie pe zi, fiind agrenate 2,82 autospeciale pe zi şi 4,12 pompieri pe intervenţie care au acţionat pentru stingere”, arată o statistică a ISU Dâmboviţa.
Luni, peste 30.000 de metri pătraţi de miriște au ars, amenințate de flăcări, doar în județul Dâmbovița. Asta după ce în ziua precedentă au fost raportate alte șapte incendii de vegetație în localitățile Niculești, Mătăsaru, Costeștii de Deal, Tărtărești, Fieni, Conțești și Filipești de Pădure. Suprafața arsă a reprezentat peste 16 hectare de teren.
Alertă de ultim moment de la autorități
Autoritățile române avertizează populația că practica de a declanșa foc pentru curățarea terenului este sancționată financiar cu amenzi care ajung până la 5.000 de lei.
De asemenea, incendierile din ariile protejate sunt, potrivit legii, infracțiunii. Astfel de fapte se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.
Pompierii sunt de părere că, în cazul incendiului de vegetație raportat luni, a fost vorba tot de flăcări declanșate intenționat.
Intervenție dramatică a pompierilor
În altă ordine de idei, un alt incendiu de vegetație s-a produs în prima parte a lunii ianuarie la Buzău, lângă vulcanii noroioși.
80 de hectare de vegetație uscată au ars în localitatea Scorțoasa, într-o regiune în care autoritățile, alertate de localnici, au intervenit cu dificultate. Agenții au depus eforturi mai bine de patru ore pentru a stăvili flăcările care se răspândeau rapid din cauza rafalelor de vânt.
La locul cu pricina au intervenit forțe și mijloace din cadrul Detașamentului de Pompieri Buzău și din cadrul Stației de Pompieri Mărunțișu, potrivit presei locale. În total, a fost vorba despre trei autospeciale cu 12 subofițeri și 12 pompieri de la SVSU Scorțoasa.
La stingerea focului au ajutat, însă, și localnici, care la miezul nopții au remarcat vegetația arzând în apropierea vulcanilor noroioși din regiune.