Aici, însă, lupta este de ordin economic, căci mai multe state încearcă acum să atragă mega-investiția pe care Volkswagen o plănuia pe malurile Bosforului.

Decizia concernului german de a spune „stop” construirii unei fabrici în Turcia a declanșat o adevărată cursă printre statele din Balcani pentru convingerea nemților că „aici” e cea mai bună locație, arată Bloomberg.

România, Serbia și Bulgaria vor să atragă Volkswagen, atrase și ele, la rândul lor, de mirajelor celor 1,3 miliarde de euro puse la bătaie de compania germană pentru construirea acestei fabrici.

Din cauza costurilor ridicate cu forța de muncă la fabricile din Occident, cel mai mare producător auto din lume (Volkswagen) nu reuşeşte să-i depăşească pe rivalii din Asia. Tocmai de aceea board-ul director a decis că este momentul pentru o schimbare de direcţie spre Europa de Est. Forța de muncă disponibilă din România, Bulgaria sau Serbia poate face față concurenței asiatice și, oricum, în Balcani situația este acum relativ stabilă, comparativ cu Turcia, în care încep să apară deja turbulenţele.

Fost primar al Aradului, europarlamentarul Gheorghe Falcă a anunţat că municipiul din vestul țării a fost deja analizat de Volkswagen în vederea amplasării unei fabrici în regiune. Falcă susține că Aradul are în plan să acorde peste 1.000 de hectare pentru această investiţie, care poate crea până la 4.000 de locuri de muncă.

La nivel guvernamental, și ministrul pentru Mediul de Afaceri şi Comerţ, Stefan-Radu Oprea, a confirmat că Executivul poartă discuții cu grupul german pentru atragerea investiţiei Volkswagen în România.