Evenimentul Zilei > Sport > Un arbirtru român de rugby, în mijlocul unui SCANDAL IMENS. CONTRE între România și Spania: „Alegerea lui PUNE PROBLEME”
Un arbirtru român de rugby, în mijlocul unui SCANDAL IMENS. CONTRE între România și Spania: „Alegerea lui PUNE PROBLEME”

Un arbirtru român de rugby, în mijlocul unui SCANDAL IMENS. CONTRE între România și Spania: „Alegerea lui PUNE PROBLEME”

Tehnicianul echipei de rugby a Belgiei, Guillaume Ajac, spune că victoria echipei sale împotriva Spaniei, din ultima etapă a REIC 2018, a fost una meritată, chiar dacă admite că naţionalitatea arbitrului (românul Vlad Iordăchescu) poate genera discuții în contradictoriu.

„(…) A fost o dorinţă puternică a jucătorilor belgieni de a evolua cât mai consistent în faţa propriilor suporteri împotriva uneia dintre cele mai bune echipe din al doilea eşalon valoric (…) Am fost mai puternici, mai determinaţi, în special în grămadă, şi am avut o apărare solidă care a respectat indicaţiile de a păstra cât mai mult balonul în posesie'”, a afirmat Ajac conform ReplicaOnline.ro.

Totodată el a atras atenția că alegerea arbitrilor pune o „problemă” având în vedere contextul în care se disputa partida, de victoria belgienilor beneficiind România care s-a calificat direct la CM 2019 din Japonia în dauna ibericilor.

„Într-adevăr, alegerea brigăzii de arbitri pune probleme(…) Personal, nu am fost şocat de deciziile arbitrului. Nu vreau să mă pronunţ prea mult, mai ales că s-a deschis o anchetă. Din punctul meu de vedere însă, deciziile au fost luate în concordanţă cu modul cum decurgea meciul. Şi noi a trebuit să ne adaptăm arbitrajului, în timp ce spaniolii au fost agasaţi. Asta, probabil şi din cauza faptului că ei nu se aşteptau ca noi să le dăm o replică atât de puternică. Au început să protesteze şi treptat au scăpat meciul din mână. Ce mă deranjează sunt însă analizele pe care le fac persoane care nu au urmărit partida”, a spus, printre altele, selecţionerul Belgiei.

El consideră inacceptabil comportamentul jucătorilor spanioli la adresa centralului Vlad Iordăchescu, la finalul confruntării. „ (…) Este normal să fii frustrat de o asemenea situaţie dar nimic nu justifică reacţiile excesive. A fost un derapaj care nu face bine sportului nostru'', a conchis Guillaume Ajac.

Jucătorii spanioli au condamnat arbitrajul lui Vlad Iordăchescu după jocul disputat duminică la Bruxelles şi câştigat de belgieni (18-10), rezultat care a permis selecţionatei României să se califice la Cupa Mondială 2019, în detrimentul naţionalei Spaniei. După fluierul final al întâlnirii au avut loc incidente care nu fac deloc cinste sportului cu balonul oval, arbitrul român având nevoie de escortă pentru a putea ajunge la vestiare.

Federaţia spaniolă de rugby a înaintat marţi o plângere oficială către World Rugby şi Rugby Europe, cerând rejucarea meciului cu Belgia invocând probleme de arbitraj.

Deciziile arbitrului român Vlad Iordăchescu de la meciul Belgia-Spania vor fi analizate vineri de comitetul de desemnare a arbitrilor al Rugby Europe, a anunţat organismul continental al sportului cu balonul oval.