Social
Arafat dă start consultaţiilor virtuale
Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a avut astăzi o întâlnire cu directorii de spitale din Regiunea 7 Centru şi din judeţul Bistriţa Năsăud, pentru a discuta detalii privind implementarea sistemului de telemedicină.
„Este un proiect licitat anul trecut, finanţat prin Banca Mondială. Am ajuns la faza de implementare în Regiunea 7 Centru plus judeţul Bistriţa Năsăud. Toate spitalele cuprinse în proiect vor fi conectate la UPU la Mureş”, a spus Arafat.
Practic, sistemul presupune că medicii din spitalele mici vor beneficia de sfaturile specialiştilor din Târgu Mureş, după ce aceştia văd pacientul şi analizele care i se fac, prin sistem audio-video.
„Conectarea se face audio video cu transmiterea de date medicale. În viitor se va face transmisia de ecografie în timp real. Acest proiect va permite ca specialiştii să dea sfaturi pe probleme de urgenţă medicilor din spitalele mici având drept consecinţă luarea unei decizii mai rapide privind transferul pacientului”, a explicat Raed Arafat.
Acesta a afirmat că proiectul este foarte util mai ales în spitalele unde nu sunt de gardă medici specialişti.
„Unul dintre motive este faptul că nu există medici de urgenţă specialişti: anestezist, cardiolog sau un altul. Poate că nu au medic sau că cel de gardă este chirurgul şi primeşte un caz de infarct. Este ca şi cum un specialist ar fi acolo, dar nu fizic ci virtual”, a mai precizat subsecretarul de stat.
Telemedicina nu este moft
Valoarea proiectului este de 1,6 milioane de euro, bani de la Bănca Mondială din care s-au folosit 890 000 de euro.
„Dacă proiectul se dovedeşte util, atunci va fi aplicat şi în alte regiuni. Introducerea telemedicinei nu este un moft al României, este o discuţie foarte serioasă la nivel european. Săptămâna trecută acest lucru a fost discutat la nivelul preşedinţiei UE la Praga. Ca şi concep, România este avangardistă, deci şi alte ţări vor avea ce învăţa de la noi”, a spus Arafat.
El a precizat că sistemul se va implementa cu ajutorul Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), care coordonează implementarea. Se apreciază că până în 15 martie primele centre vor fi funcţionale. Referitor la reuşita şi corectitudinea proiectului, Raed Arafat a răspuns că se vor face cursuri intensive în acest sens.
„O parte dintre medici sunt pregătiţi, dar sistemul prevede şi un instructaj foarte clar, cursuri sprijinite de Ministerul Sănătăţii. Medicii au sprijin total din partea ministerului pentru a se pregăti în telemedicină, în plus sistemul însuşi va putea fi folosit ca un sistem de pregătire, de formare continuă a personalului. Putem să organizăm într-o zi o anumită temă să se perfecţioneze cu un specialist, atunci când nu sunt foarte multe cazuri”, a spus Arafat.
Supravegherea ar putea genera isterie
Legat de faptul că datele bolnavilor sunt monitorizate de STS, ceea ce ar putea declanşa o nouă isterie privind supravegherea, subsecretarul de stat a spus că nu sunt motive de îngrijorare.
”Trebuie să înţeleagă lumea că peste tot, şi în Croaţia, unde am fost recent, exact agenţia omoloadă STS se ocupă de asta. Pentru mine, ca minister, este mult mai simplu să colaborez cu ei. O eventuală isterie nu ar avea nicio justificare. Noi vorbim de date medicale şi nu cred că cineva ar fi interesat să facă o colecţie de electrocardiograme. Nu cred că pe cei de la STS ar putea fi interesaţi de asta”, a precizat Raed Arafat.
Iniţiatorul SMURD a mai spus că a fost ales Târgu Mureş ca centru pilot deoarece „are experienţă pe telemedicină din 2003, între maşinile de urgenţă şi UPU funcţionează acest sistem”.
Târgu Mureş, singurul oraş cu experienţă în telemedicină
UPU a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mureş este conectată la acest sistem de telemedicină cu 33 de spitale municipale şi orăşeneşti din Regiunea7 Centru şi cu cu un număr de ambulanţe, momentan doar din judeţul Mureş, dar se va extinde pe plan regional.
„Scopul este acela de a exista o posibilitate de evaluare a pacienţilor care se prezintă la aceste spitale mai mici. Se poate hotărî în cel mai scurt timp posibil dacă starea pacientului impune un transfer de urgenţă către un spital mai mare sau poate fi tratat corespunzător. Sistemul permite o conexiune de tip video şi voce; practic noi vom fi vizibili şi vom fi auziţi colegii noştri din aceste spitale şi noi îi putem vedea pe pacienţi. Evaluarea pacienţilor şi luarea unei decizii va fi mai uşoară”, a precizat dr. Cristian Boieriu, actualul coordonator al SMURD Mureş.
Acesta a mai adăugat că datorită conexiunilor evaluarea pacienţilor se va putea face simultat la mai multe cazuri. „Sunt mai multe monitoare şi mai mulţi medici, de gardă pe elicopter şi pe maşină, se poate face şi evaluare simultană”, a conchis Boieriu.