EDITORIALUL EVZ. Ar sprijini UDMR un guvern PSD? Ce părere are electoratul maghiar?
- Andreea Udrea, consultant politic
- 25 februarie 2014, 08:40
Prezenţa PNL la guvernare pare aproape istorie. Liberalii au stabilit strategia de exit în şedinţa de vineri şi, din toate declaraţiile, oficiale şi neoficiale, s-au obişnuit cu gândul că vor ieşi de la guvernare. Instalarea unui guvern USD pare o chestiune de zile. Numai că, deşi au dus o politică continuă de racolări, social-democraţii continuă să aibă o majoritate fragilă în Parlament.
La Camera Deputaţilor, grupurile reunite PSD-UNPR, PC şi cel al minorităţilor au în total 206 din 405 deputaţi. USD deţine deci, majoritatea absolută în Camera Deputaţilor, dar la limită, în condiţiile în care majoritatea absolută este de 203 deputaţi. La Senat, lucrurile stau chiar mai prost. Grupurile reunite PSD-UNPR şi PC din Senat cumulează 84 de senatori, în condiţiile în care majoritatea absolută este de 86 de aleşi. La nivelul Parlamentului, grupurile reunite ale USL au 290 de parlamentari ,iar majoritatea absolută la Camerele reunite este de 289. Prin urmare, USD are 290 de parlamentari, cu unul peste numărul necesar.
USD, se află, deci, într-o situaţie foarte delicată, ce aminteşte de guvernul Ungureanu, singurul Executiv dărâmat în urma unei moţiuni de cenzură. Sprijinul UDMR este absolut necesar pentru PSD, PC şi UNPR. Dar este dispus partidul condus de Kelemen Hunor să sprijine un guvern PSD în an electoral?
Spre diferenţă de celelalte partide, alegerile europarlamentare nu reprezintă pentru UDMR doar un antrenament şi un test pentru prezidenţiale. De această dată, Uniunea va avea probleme majore cu intrarea în Parlamentul European, în contextul în care Tokes a decis să candideze în afara UDMR. Merită precizat că la alegerile europarlamentare din 2009, UDMR a obţinut 8, 92% din voturi, dar în condiţiile în care Tokes a candidat pe listele Uniunii. Iar la alegerile parlamentare din 2012, UDMR a avut mari emoţii privind intrarea în Parlament, în contextul în care a obţinut puţin peste 5%.
Această situaţie îi obligă pe cei de la UDMR să fie prudenţi în a-şi anunţa susţinerea faţă de PSD, cel puţin după alegerile europarlamentare, pentru că, în caz contrar, ar pierde masiv din voturi. Electoratul maghiar nu este unul care să-i agreeze pe social-democraţi, în ciuda a ceea ce ar putea prefera liderii partidului. De exemplu, referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Băsescu a fost boicotat masiv de comunitatea maghiară. Astfel, în Covasna, prezenţa la vot a fost de doar 20,60%; Harghita - 11,56%; Mureş - 33,96% şi Satu-Mare- 28,23%. În plus, mă aştept ca retorica lui Laszlo Tokes, la adresa unui UDMR care va susţine PSD, partidul care, prin Corina Creţu şi Gabriela Vrânceanu Firea a susţinut şi iniţiat retragerea decoraţiei Steaua României să fie una deosebit de dură. Iar Tokes este apreciat de comunitatea maghiară şi cuvintele sale au greutate în rândul acesteia. Îşi permit liderii UDMR să ignore vocea comunităţii maghiare şi să susţină un guvern PSD-PC-UNPR? Eu zic că nu, mai ales în condiţiile în care au obţinut puţin peste 5% la alegerile parlamentare din 2012...