Beke Attila Istvan, un bărbat care face parte din gruparea extremistă “Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM), a vrut să detoneze o bombă chiar în timpul paradei de la Ziua Naţională din Târgul Secuiesc, dar DIICOT şi SRI au descoperit la timp intenţiile sale criminale. Pornind pe firul extremiştilor, am descoperit legătura acestora cu Mişcarea Naţional Democrată (MND), o organizaţie din Basarabia care susţine că moldovenii sunt o naţiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât şi cultural.

Reprezentanţii Mişcării Naţional Democrate susţin relaţii de colaborare cu alte organizaţii care contestă statalitatea României, dar şi cu Csibi Barna, extremistul maghiar devenit cunoscut după ce l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu. Pentru MND, moldovenismul este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare a populaţiei române dintre Prut şi Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbină şi stăpâneşte), iar acest curent susţine că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români. Cunoscut fiind interesul Rusiei în Moldova şi respingerea permanentă a ideii de unire cu România, apar semne serioase de întrebare asupra “originalităţii” ideilor celor de la MND, dar şi asupra modului de operare, care se pare că nu vizează doar Republica Moldova, ci şi România. Astfel, un episod al legăturii dintre “Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM) şi Reprezentanţii Mişcării Naţional Democrate a fost consumat în februarie 2013.

“Stimati camarazi moldoveni!

In data de 2. Februarie 1365 Moldova a fost recunoscuta de regele apostolic al Ungariei, Ludovic cel Mare ca tara independenta. Cu acest fapt s-a cladit o linie dubla de aparare in favoarea Bazinului Carpatic si a Europei crestine, intemeiand astfel si alianta istorica intre natiunile noastre.

Prin principatul garantat de Regatul Ungariei s-a pus temelia unei structuri de stat independent, din care mai tirziu s-a format un regat crestin puternic, iar natiunea moldoveneasca in ciuda furtunilor istorice a reusit sa-si pastreze independenta, credinta stramoseasca si cultura indviduala.

Ne aduce in sufletele noastre bucurie si mindrie, ca Miscarea National Democrata din Moldova isi aminteste fidel si in continuare alianta regilor nostri si priveste Miscarea Tinerlor din cele 64 Comitate ca succesor legal al Regatului Apostolic al Ungariei. Noi, care am depus juramint in fata Sfintei Coroane pentru apararea patriei si cresterea natiunii, sintem deschisi si pe mai departe pentru apaprarea si consolidarea uniunii istorice cu natiunile europene din Est pina in Vest si din Sud pina in Nord.

Conform aliantei regilor nostri apostolici felicitam Moldova Mare si independenta, privind cu recunostinta fidelitatea camarazilor moldovenesti, sprijinul consecvent acordat poporului maghiar!

Va incurajam in continuare in lupta voastra statornica si insistenta pentru independenta si impotriva tentativelor de asimilare ale puterii asupritoare. Exista multe moduri de a trai viata, dar se merita ca om liber, demn si conform credintei stramosesti!

Traiasca Moldova Mare Independenta si Regatul Apostolic al Ungariei!

Lokodi Ferenc Attila,

presedintele de onoare al Miscarii Tinerlor din cele 64 Comitate din Transilvania”, se arăta într-un mesaj al “Mișcării Tinerilor din cele 64 de Comitate” (HVIM) către colaboratorii din Moldova.

De altfel, cele două grupări extremiste s-au  întâlnit în luna iulie 2013. “La invitaţia Mişcării de tineret din cele 64 Comitate (HVIM), o delegaţie din partea Mişcării Naţional Democrate, a participat la a 13-a ediţie a festivalului naţionalist „Magyar Sziget”. Festivalul a avut loc în orăşelul Veroce, în apropiere de Budapesta şi a durat patru zile. La festival au au participat reprezentanţii VMRO (Bulgaria), HČSP (Croația), MND (Moldova), Młodzież Wszechpolska (Polonia), Nordisk Ungdom (Suedia), Voorpost (Flandra) și Forza Nuova (Italia). Pe lângă gazdele de la HVIM, la festival au participat un număr mare de reprezentanți ai celui mai influient partid naţionalist maghiar Jobbik.

În cadrul festivalului, delegația moldovenească a avut posibilitatea, de a fortifica relaţiile de prietenie mai vechi şi de a pune temelia unor relaţii noi cu organizaţiile naţionaliste din Europa. Cabana împodobită cu drapelele Moldovei şi Mişcării Naţional Democrate a devenit un loc preferat pentru dezbateri și reuniuni ale reprezentanţilor diferitor organizaţii naţionaliste din Europa întreagă”, se preciza într-un comunicat al extremiştilor maghiari.