„Ar fi un şoc să batem Franţa!“

Valentin Ghionea, cel mai valoros jucător din naţionala de handbal a României, se teme înaintea debutului de astăzi la Campionatul Mondial.

Handbaliştii din naţionala României debutează azi, la Osijek (ora 21.30, în direct la TVR 2), împotriva Franţei, la cea de-a 21-a ediţie a Campionatului Mondial. Tricolorii au parte de o intrare bruscă în concurs, urmând a face cunoştinţă cu forţa de joc teribilă a campionilor olimpici de la Beijing.

Alcătuită din jucători debutanţi la o asemenea competiţie, România îşi propune, ca obiectiv imediat, o comportare onorabilă cu Franţa, iar în zilele următoare - calificarea în grupele principale ale competiţiei. Asta presupune obţinerea a trei victorii în cele cinci meciuri din Grupa A, unde mai evoluează două outsidere (Argentina şi Australia) şi două formaţii europene (Ungaria şi Slovacia).

Spre deosebire de deceniile trecute, când dispunea de jucători foarte valoroşi şi experimentaţi, de data aceasta România mizează pe forţa grupului, pe omogenitate şi pe dorinţa handbaliştilor de a face o performanţă notabilă. Există şi câteva nume care s-ar putea consacra la aceste Mondiale. Printre ele, Valentin Ghionea. Jucătorul de 24 de ani, despre care specialiştii cred că are şanse reale de a face parte din echipa ideală a Mondialelor la finalul competiţiei, evoluează pe postul de extremă şi e legitimat, în acest moment, la Pick Szeged (Ungaria). „Am mai fost în echipa turneului final, dar la juniori“, spune Ghionea.

INTERVIU

„Ungurii ne privesc de sus“ EVZ: Vali, eşti gata să debutezi la Mondiale? Valentin Ghionea: Abia aştept să înceapă competiţia! Avem meciuri numai unul şi unul. Am mare încredere în noi. Ar fi frumos să ieşim din grupe. Pentru România, un obiectiv în sine a fost calificarea la Mondiale. Tot ceea ce vom obţine de-acum încolo va fi un bonus. Am auzit că vor veni şi mulţi români pentru a ne susţine. S-au cumpărat bilete în plus peste cota pe care a primit-o federaţia. La meciul cu Ungaria va fi mai greu, fiindcă vor veni mulţi suporteri maghiari.

Sunt voci care vă avertizează că aţi putea fi ruşinea competiţiei... Ştiu că nu suntem creditaţi cu mari şanse, dar e mai bine aşa. Oricum, important este că suntem băgaţi în seamă, dacă se vorbeşte despre noi. Sunt unii care vor să bage râcă la naţională! Sunt şi destui oameni care ne susţin... Unii sunt vecinii de bloc ai tatălui meu, din Craiova. Se adună la meciuri şi fac galerie naţionalei. Ăştia da suporteri (râde)! La spectacolul organizat înaintea plecării în Croaţia, ne-am simţit iubiţi şi apreciaţi de publicul din Reşiţa. Sunt sigur că, dacă am repeta performanţa fetelor la Mondiale şi am juca finala, jumătate din ţară s-ar uita la televizor să ne vadă. „O să încercăm să-i păcălim“

Franţa îţi inspiră teamă? Dacă n-ai puţină emoţie, înseamnă că nu eşti conectat la meci. Asta se întâmplă înaintea jocului. Apoi, după ce începe partida, totul dispare. Franţa e o echipă mare, dar n-o să ne resemnăm şi n-o să ne menajăm. O să încercăm să-i păcălim pe francezi. Totul depinde de ziua pe care o vom prinde. Echipele mari intră mai greu în competiţie... Dacă vom lua bătaie la 5-6 goluri de la Franţa, nu va fi supărare în lot... Dar dacă vom încasa o bătaie la 15-17 goluri, ne-ar putea demoraliza. Dacă am învinge Franţa, ar fi un şoc uriaş! N-o să-mi vină să cred! Aş spune că visez, că nu e adevărat. În asemenea momente, când te duci la mijlocul terenului să strângi mâna adversarilor, îţi vine să sari în faţa lor, să le arăţi cât eşti de tare!

Joci la Pick Szeged. Cum ne privesc ungurii, cu care jucăm al doilea meci? Ne iau cam de sus... Portarul de la Szeged mă întreba ironic: „Cine să ne bată pe noi? Iurcă - fiindcă aşa îi spun lui Jurcă -, Timofte, Cozma?“. Eu, Marian Cozma şi Adi Petrea, care jucăm în campionatul Ungariei, suntem foarte motivaţi să-i batem. Şi simt că o putem face, fiindcă maghiarii se mobilizează doar cu echipele mari. Pe noi ne consideră ca fiind din lumea a doua. Dacă învingem Ungaria, mă voi duce apoi la antrenamentele echipei mele de club în echipamentul naţionalei! Te temi de căderile din finalul meciurilor pe care le are echipa noastră? Este o meteahnă veche a noastră, a românilor, la sporturile de echipă şi porneşte de la lipsa de încredere. Cred că de vină este perioada de dinainte de Revoluţie. Acum, antrenorul a devenit şi psihologul echipei şi parcă au mai dispărut acele momente de cădere, cel puţin la noi, la handbal. Unde visezi să te opreşti în carieră? Aş vrea să joc la o formaţie puternică din Germania. Cred că pot face faţă la echipe de talia celor de la Kiel. O altă mare dorinţă de-a mea este să stau cât mai mult împreună cu familia. Îmi văd soţia, care e şi ea handbalistă la Galaţi, o dată sau de două ori pe lună. Şi ea are un program încărcat.

Antrenorii te prezintă ca fiind jucă- torul cu cele mai „şmechere“ execuţii... A, da? Într-adevăr, încerc execuţii mai deosebite. Şi îmi aduc aminte că la juniori nu mă lăsau să dau „învârtite“, cum le spunem noi în handbal (râde). „Pe fotbalişti îi strică anturajul“

Nu eşti invidios pe fotbalişti? Nu. Bravo lor că sunt mai bogaţi şi mai băgaţi în seamă! Spre deosebire de fotbal, unde cei cu pile şi care au bani sunt băgaţi în faţă, la handbal joacă doar cei care au talent.

Cum se face că handbaliştii sunt mai cuminţi decât fotbaliştii? Fotbaliştii sunt stricaţi de anturaj. Bem şi noi, dar totul se face cu mă- sură. În timpul liber, eu prefer să merg la pescuit. Dau la crap, împreună cu Adi Petrea. Am găsit noi o baltă prin Ungaria. Iar când sunt acasă, mă uit ore întregi pe Eurosport, la snooker. Nu te-a tentat să joci fotbal? Ba da. Jucam la greu fotbal în spatele blocului. Eram portar. Mă bucuram când apucam să joc cu mingi Artex. Cred că aş fi putut face performanţă şi ca fotbalist. Nu-mi place să pierd. Dar tata m-a dus, la 10 ani, la un meci de handbal al Craiovei. Atunci mi-a plăcut acea echipă, cu Toacsen, Licu, care evoluase într-un meci de cupă europeană cu tribunele pline, şi am zis că vreau să fiu şi eu ca ei. Mă uitam la handbal. Ţin minte că în 1996 am plâns în faţa televizorului când ne-a bătut Franţa, după ce România avea un avans de şase goluri cu patru minute înainte de final!

"Dacă vom lua bătaie la 5-6 goluri cu Franţa, nu va fi supărare. Dar dacă am învinge, aş spune că visez." - Valentin Ghionea, handbalist în naţionala României

SINCERITATE

„Performanţele din trecut nu înseamnă mare lucru pentru noi“

Jucătorii din actuala generaţie de handbalişti nu pun mare preţ pe titlurile obţinute în trecut. Căpitanul Sandu Iacob susţine că sportivii care au adus glorie n-au fost modele pentru ei. „Pentru noi, acele performanţe nu înseamnă mare lucru. Sincer! Şi pot explica. Nu le-am trăit, nu au reuşit să ne intre în suflet. Nu ne-au marcat. Doar am auzit despre ele şi îi cunoaştem pe cei care le-au făcut. Dar mai multe ce putem spune despre ele? Doar că fac parte din trecutul nostru. Nici nu eram născuţi atunci când au fost obţinute. Cel mai vârstnic jucător din lotul actual e Pârâianu, născut în 1974. La noi se spune mereu că suntem de patru ori campioni mondiali, însă nu se zice ce am făcut de la acele succese şi până în prezent“, comentează Iacob.

România a câştigat patru titluri mondiale: în 1961, 1964, 1970 şi 1974. Alături de Suedia, este singura echipă din lume care a reuşit această performanţă. Se schimbă garda la federaţie? În luna mai a acestui an ar urma să aibă loc alegerile pentru postul de preşedinte la Federaţia Română de Handbal. Acuzat că ţine de scaun, fiind şef la federaţie din 1996 (dintre preşedinţii de federaţii naţionale sportive, doar Mircea Sandu, de la FRF, este mai vechi în funcţie), fostul mare internaţional Cristian Gaţu nu pare tentat să candideze la următoarele alegeri. „Fără Gaţu, eu nu merg mai departe. Vom vedea ce se va întâmpla la alegerile din luna mai“, a anunţat şi vicepreşedintele Petru Paleu. Federaţia n-a stabilit nicio primă de obiectiv pentru jucători. „La Mondiale nu joci pentru bani. Eşti oricum supermotivat. Joci de plăcere“, spune portarul Rudi Stănescu. CAMPIONATUL MONDIAL Programul partidelor din Grupa A

  • Astăzi: Slovacia - Argentina, Ungaria - Australia, Franţa - România (ora 21.30, TVR 2, în direct)
  • Mâine: Australia - Slovacia, România - Ungaria (ora 18.00, TVR 2, în direct), Argentina - Franţa
  • Luni: România - Argentina (ora 16.30, TVR 2, în direct), Ungaria - Slovacia, Franţa - Australia
  • Miercuri: Australia - România (ora 16.00, TVR 2, în direct), Ungaria - Argentina, Slovacia - Franţa
  • Joi: Argentina - Australia, Slovacia - România (ora 18.00, TVR 2, în direct), Franţa - Ungaria

Notă: Se califică în grupele principale ale competiţiei primele trei clasate. România a făcut parte, la tragerea la sorţi, dintr-a patra urnă valorică.