Regele pop Michael Jackson este sărbătorit azi în toată lumea. Cariera sa este presărată cu superlative şi, deopotrivă, cu episoade controversate.
Michael Jackson împlineşte astăzi 50 de ani, iar lumea întreagă îi acordă încă o dată întreaga sa atenţie celui care a fost şi care va rămâne, probabil, cel mai mare cântăreţ al contemporaneităţ ii. „Este unul dintre cei mai mari oameni care au vizitat planeta noastră, adevăratul rege al muzicii pop, rock şi soul“, l-a descris actriţa Elizabeth Taylor, una dintre bunele sale prietene. Dacă cele patru stele ale lui Jackson de pe celebrul bulevard Walk of Fame, de la Hollywood, vor dispărea cândva, steaua muzicală a lui Michael Jackson va lumina mereu, este concluzia la care a ajuns lumea artistică şi nu numai.
Deşi sărbătorit peste tot în lume, se pare că Michael Jackson nu îşi va serba grandios jumătatea de secol. Artistul priveşte înapoi la peste patru decenii de carieră, marcate de superlative şi recorduri care îl fac, până astăzi, singurul megastar pe care l-a cunoscut planeta vreodată.
Începând cu 1979, când starul cade pe scenă şi îşi rupe nasul, ocazie cu care a început să şi-l „corecteze“, presa a urmă rit pas cu pas nu numai cariera lui, ci mai ales schimbările fizionomiei acestuia. În anii ’90 şi 2000, au urmat procesele intentate artistului, acuzat de abuz sexual asupra unui minor. De atunci, nu a trecut o zi în care Michael Jackson să nu fie prezentat în postura de personaj fantastic, în paginile vreunui ziar din lume.
O certitudine este că cineva cu trecutul lui Michael Jackson, care şi-a început cariera artistică „încurajat“ cu „biciul“ de tatăl său, aproape că nu ar fi putut deveni un adult „neafectat“. La vârsta la care Britney Spears, Amy Winehouse sau Robbie Williams nu reuşesc să-şi „gestioneze“ succesul şi recurg la droguri sau alcool, Michael muncea neîntrerupt, prezenta lumii celebrul pas de dans Moonwalk şi cucerea topurile, ca artist solo, înregistrând cu „Thriller“ cel mai mare succes avut vreodată de o melodie.
Extaz şi agonie
Anii ’90 aduc însă dovadă că geniul şi nebunia sunt apropiate. Albumul „Dangerous“, cu hituri ca „Black or White“, „Jam“ sau „Remember The Time“, devine un succes imens, cu care Jackson era de altfel obişnuit. Turneul de promovare a albumului debutează în München (Germania), în faţa a 72.000 de spectatori, iar concertul final are loc pe 1 octombrie 1992, la Bucureşti. La începutul lui 1993, Jackson este declarat oficial o „legendă în viaţă“, la decernarea Premiilor Grammy, când primeşte distincţia „Livin Legend Award“.
La numai câteva luni după aceste succese, Jackson este confruntat cu acuzaţia de a fi molestat un copil. Acest prim scandal s-a încheiat în linişte, în afara tribunalului. Jackson i-a dat familiei care îl incrimina o sumă însemnată de bani. Decizia aceasta pare să fi fost o mare greşeală, încurajând astfel alţi părinţi ai unor copii care au fost invitaţi, de-a lungul anilor, la resedinţaparc de distracţii Neverland să profite de plăcerea extravagantului Jackson de a se înconjura de copii şi să-l acuze pe acesta de abuzuri. În 2003 a urmat o a doua acuzaţie, dar procesul s-a încheiat, în cele din urmă, cu verdictul „nevinovat“.
O posibilă revenire
Oricât ar părea de „căzut“ acest „înger bizar“ al omenirii, el rămâne un mister. Din 2005, nimeni nu ştie exact unde locuieşte. Se presupune că îşi împarte viaţa, alături de cei trei copii ai săi, între Irlanda, Bahrain, Germania şi Las Vegas. Muzical, se apropie precaut de ceea ce ar putea fi o revenire.
Primul album apărut după achitarea lui Jackson, cu câteva piese reinterpretate şi remixate, „Thriller 25“, lansat în februarie 2008, s-a vândut în 627.000 de exemplare în SUA. Alături de „Thriller 25th Aniversary Edition“, care conţine şi colaborări cu artişti tineri ca Akon, Will.I.Am şi Kanye West, zilele acestea a fost lansat şi albumul „King of Pop“, cu cele mai bune piese ale lui Jackson, alese prin vot de fanii acestuia.
Cariera lui Michael Jackson este un album de recorduri, precum viaţa sa este unul de zvonuri bizare, care îi asigură locul în „eternitate“, indiferent dacă va reuşi să revină în showbiz sau nu.
Recordurile stabilite de el vor rămâne pentru mult timp nedepăşite. Printre acestea se numără cele peste 750 de milioane de discuri vândute, titlul de „Cel mai de succes artist al tuturor timpurilor“, după cum este înregistrat în Cartea Recodurilor, „Cel mai bine vândut album al tuturor timpurilor“, „Thriller“ (cu peste 100 de milioane de exemplare), artistul cu cele mai multe plasări în fruntea topurilor americane (14) şi multe altele.
Michael Jackson - Thriller
MISTER
Black or White
Zilele trecute, cotidianul german „Bild“ a publicat două fotografii cu superstarul: una generată pe calculator, care înfăţişează o imagine a cântăreţului dacă nu şi-ar fi făcut operaţii estetice, şi una aparent „proaspătă“, în care Jackson ar avea un nas nou, recent operat. Presa din întreaga lume a preluat imaginea şi s-a întrebat dacă Jackson şi-a făcut cadou de 50 de ani un nas nou, de data aceasta nu unul ascuţit şi aruncat în vânt, ci unul rotunjit şi ceva mai lat. Cert este că Michael Jackson s-a supus atâtor operaţii estetice de-a lungul timpului, încât cel de astăzi nu mai are nimic în comun cu micuţul Michael, care „a înfiorat“ cu talentul său întreaga lume, la vârsta de numai şase ani.
De asemenea, o certitudine este că viaţa particulară a lui Jackson rămâne un mister, acesta acordând în cei peste 40 de ani de carieră un număr foarte mic de interviuri, restul informaţiilor fiind furnizate de presa de bulevard. Declaraţiile lui Jackson nu au adus nici ele claritate, ci, dimpotrivă, au contribuit la sporirea misterului. Artistul a recunoscut doar trei operaţii estetice şi a susţinut că „decolorarea“ pielii sale este o urmare a bolii Vitiligo.
MINUNATA ISTERIE A ROMÂNILOR
„Michael, Michael, nu pleca, asta este ţara ta!“
Michael Jackson rămâne primul superstar care a venit să concerteze în România la apogeul carierei. Era 1 octombrie 1992. Ţara trăia haosul electoral. Pe 27 septembrie avusese loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Emil Constantinescu şi Ion Iliescu erau la balotaj. EVZ a prezentat pe larg concertul lui Michael (de promovare a albumului „Dangerous“), din care a făcut principalul eveniment al anului (a surclasat şi bătălia electorală!).
Iliescu, sub salcâm
În România, pe vremea când Gabriel Cotabiţă încă mai umplea săli, Michael a fost întâmpinat ca un om de pe altă planetă. Fanii l-au aşteptat la aeroport şi l-au urmat peste tot, de la Leagănul de copii „Sfânta Ecaterina“ până pe fostul Stadion „23 August“. „70.000 de spectatori au trăit «Şocul Michael Jackson»“, scria „Bulina roşie“.
Mulţi dintre ei dormiseră la porţile stadionului. Cântăreţul american era, poate, cel mai iubit om de pe Terra în 1992. Iar concertul de la Bucureşti a fost fabulos. Spectatorii l-au întâmpinat cu dragoste pe Michael şi cu ură pe Ion Iliescu şi pe Adrian Năstase. I-au huiduit atunci când organizatorii au avut proasta inspiraţie să le mulţumească „pentru condiţiile create“. România prooccidentală era pe stadion şi scanda „Michael, Michael, nu pleca, asta este ţara ta!“.
„Evenimentul zilei“ a relatat concertul cum îşi scria Geo Bogza reportajele: minut cu minut. Savuroase erau declaraţ iile oamenilor politici în mare vogă atunci (ca şi acum). Theodor Stolojan, membru de onoare al câtorva fan-cluburi, era convins că se aseamănă profund cu americanul. „Şi eu, şi el părem foarte firavi, dar în realitate suntem foarte puternici“. Veşnicul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, aproape atingea nirvana: „Abia aşteptăm să luăm foc!“.
Liberalul Radu Câmpeanu trăia o senzaţie tulburătoare: „Parcă sunt în străinătate!“. Emil Constantinescu se mândrea cu noua lui pereche de blugi tinereşti, luaţi special pentru concert, iar ministrul apărării Niculae Spiroiu, palid, se confesa: „Ce mă oboseşte la Michael Jackson sunt fumigenele“. Ion Iliescu a aşteptat 29 de minute, singur sub un salcâm, să intre pe stadion.
Când s-a cântat „Heal the World“, toţi politicienii au dat mână cu mână „pentru binele planetei“. La sectorul VIP s-a făcut speculă cu bilete, iar mii de poliţişti au creat „un comando împotriva hoţilor de buzunare“. La câteva zile distanţă, o veste zguduia inimile fanilor români: „Michael ar putea să nu mai cânte niciodată!“. Probleme la corzile vocale. Oamenii Bisericii Ortodoxe Române s-au repliat repede, însuşi Patriarhul Teoctist rugându-se public pentru sănătatea lui Michael.
Avram, omul din umbră
Pe Jackson nu-l leagă de România doar fanii nebuni şi frumoşi de altădată, ci şi un scandal. Marcel Avram, organizatorul turneului din ’92, român stabilit în Germania, promotorul şi prietenul lui „Jacko“, l-a dat în judecată pe artist în 1999, cerându-i o despăgubire de 21 de milioane de dolari pentru o serie de concerte neonorate. Jackson l-a acuzat şi el pe Avram de încălcarea unui contract. Totuşi, atunci când Avram a fost condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală, „regele muzicii pop“ l-a vizitat. (Andrei Crăciun)
1996 Şi totuşi, Michael s-a întors
În ciuda a ceea ce credeau fanii sfâşiaţi de durere la plecarea artistului în ’92, Michael s-a întors. Pe 14 septembrie 1996, Jackson a susţinut un concert din turneul „HIStory“, pe „Naţional“, la fel de grandios ca şi cel din urmă cu patru ani. Impactul mediatic a fost micşorat de scandalul sexual prin care Jackson trecuse în 1993. Michael era însă la fel de iubit de fanii români. Adela Ancaş, una dintre cele mai fericite spectatoare, cea care a prins pălăria pe care Michael o arunca de fiecare dată când cânta „Billie Jean“, mărturisea în EVZ: „Nu o dau nici pentru un Cielo!“. Şi numai cine nu a trăit magia anilor ’90 nu înţelege ce era un Cielo atunci.
SĂRBĂTORIT LA BUCUREŞTI
Fanii de ieri şi de astăzi
„A plecat Michael şi nu se mai întoarce niciodată“, o imagine cu o admiratoare româncă plângând a fost multă vreme unul dintre cele mai comentate aspecte legate de prima venire a lui Michael Jackson în România. Chiar dacă dintre zecile de fan-cluburi existente în toată ţara, la începutul anilor ’90, nu mai există niciunul cu „acte în regulă“, au rămas fanii fideli ai artistului, care nu vor uita niciodată acea perioadă de glorie.
În această seară, Michael Jackson va fi sărbătorit şi la Bucureşti, la Hard Rock Cafe. „Acum nu există niciun fan-club oficial, dar vreau să mă duc să depun actele, pentru a înfiinţa unul“, spune Mihaela Zamfir, o admiratoare cu 19 ani „vechime“. „Până atunci, ne vom aduna în seara asta, pentru aniversarea de 50 de ani a lui Michael Jackson. Vom fi foarte mulţi, am primit mesaje chiar şi din afara ţării, va veni multă lume“, spune Mihaela, care îşi aminteşte de „petrecerile“ de odinioară.
„Fanii se strângeau la sediu, dar şi pe la gurile de metrou sau în parcuri. Cântau, dansau, erau costumaţi adecvat, cu mănuşă şi pălărie. Nu conta că lumea se uita ciudat la ei“, mărturiseşte ea. Alţi admiratori ai artistului preferă astăzi spaţiul virtual, pe site-ul www.michaeljackson.ro. Laurenţiu Duţă, de la 3rei Sud Est, este un cântăreţ care spune că îi „datorează cariera lui Michael Jackson“. „E un titan şi aşa va rămâne.
Toată generaţia tânără de muzicieni din SUA, de la Justin Timberlake la Akon, e influenţată de el“, spune Duţă, care e fan al artistului american din 1984, pe când avea doar 8 ani. (Raluca Moisă)