Procentul fumătorilor din UE nu a scăzut decât cu un punct în trei ani. Ceea ce duce la multe semnale de alarme în ceea ce privește măsurile de control al industriei tutunului. Aproape un sfert (24%) din populația Uniunii Europene fumează, potrivit unui nou studiu comandat de Comisia Europeană.
Aceasta reprezintă doar o scădere cu un punct a numărului de fumători față de rezultatele din 2020. Cu disparități constatate între țările intervievate de Eurobarometru. Peste 35 % dintre persoanele din Bulgaria, Grecia și Croația sunt fumători, față de mai puțin de 10 % în Suedia. Țigările la pachet, cele clasice, sunt în continuare cea mai populară alegere, aproximativ șapte din zece fumându-le zilnic.
De asemenea, consumul mediu rămâne același în comparație cu cifrele din 2020, cu aproximativ 14 țigări fumate pe zi. Țigările electronice, sau e-cigaretele, sunt utilizate de 3% dintre respondenți. În special în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 39 de ani. Una din trei persoane a început să folosească țigări electronice pentru că așa au făcut prietenii lor, în timp ce 36% au ales vapatul pentru a înceta sau a-și reduce consumul de tutun.
Aproape un sfert din populația UE fumează
„Eurobarometrul subliniază necesitatea de a acționa. Acesta arată că oamenii sprijină măsurile suplimentare de control al tutunului, mai degrabă decât să le asocieze cu imaginea unui "stat doică". Așa cum le place unor grupuri de presiune să sugereze”, a declarat Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al sănătății, într-o declarație publicată de coaliția europeană Smoke Free Partnership.
UE și-a propus să ajungă la o „generație fără tutun” în care mai puțin de 5% din populație consumă tutun până în 2040. Comparativ cu procentul actual de 24% din ultimul studiu, ca parte a Planului european de luptă împotriva cancerului. „Sper sincer că următoarea comisie va relua rapid lucrările întârziate de revizuire a directivelor privind tutunul", a adăugat Vandenbroucke.
Cea mai recentă versiune a acestei directive europene datează din 2014. Deși a primit mai multe modificări pentru a ține pasul cu evoluțiile pieței. Revizuirea sa era așteptată inițial în decembrie 2022. Dar a fost amânată pe termen nelimitat.
Planurile Comisiei Europene
„Comisia trebuie să repornească imediat revizuirea a trei directive - Directiva privind impozitarea tutunului, Directiva privind produsele din tutun și Directiva privind publicitatea. Deoarece consumul de tutun continuă să fie principala cauză a cancerului care poate fi prevenit”, a declarat Lilia Olefir, director de parteneriat al Smoke Free. Tutunul este responsabil pentru 700 000 de decese în fiecare an și reprezintă cel mai mare risc evitabil pentru sănătate în UE.
Anumite măsuri, cum ar fi „creșterea ratelor minime de impozitare a țigărilor, a produselor de tip roll-your-own și a produselor noi din tutun și nicotină, obligativitatea ambalajelor simple, interzicerea vânzărilor online transfrontaliere, protejarea adolescenților de publicitatea digitală a produselor care creează dependență” sunt deja în vigoare în mai multe state membre, a precizat Olefir.
Cu toate acestea, ea solicită armonizarea reglementărilor UE pe această temă și mai multă împingere împotriva lobby-ului tutunului. În special atunci când vine vorba de tinerii europeni, scrie Euronews.com.