Aproape 600.000 de români îşi serbează onomastica. Cui îi e frică de lupii Sfântului Andrei?

Sfântul Andrei este considerat de Biserica Ortodoxă patronul spiritual al României. Tradiţia creştină s-a suprapus peste obiceiurile geto-dacice.

Dintre cei aproape 600.000 de români care poartă numele de Andrei sau Andreea, bărbaţii sunt cei mai numeroşi.

Celebrarea Sfântului Andrei s-a suprapus, de-a lungul anilor, peste cea a divinităţii geto-dacice, Santandrei, o personificare a lupului. Din vremurile străvechi se mai păstrează câteva obiceiuri care amintesc de vechiul zeu. De exemplu, prin satele Moldovei bătrânii spun că părinţii nu îi lăsau să se pieptene sau să se tundă sau să îşi aranjeze părul în ziua Sfântului Andrei, deoarece vor da nas în nas cu o haită de lupi în iarna respectivă.

Tinerii din satele de pe Colinele Tutovei ungeau cu mujdei de usturoi uşile şi ferestrele casei în care petreceau în noaptea de 29-30 noiembrie. Petrecerea era asemeni Revelionului.

În zilele noastre, tradiţiile precreştine nu se mai ţin decât în puţine locuri din ţară. În schimb, aproximativ 600.000 de români care poartă numele de Andrei sau Andreea îşi sărbătoresc onomastica. Cei mai mulţi dintre ei sunt bărbaţi.