Aproape 1.300 de români, "trataţi" cu stenturi după infarct în 2010

Aproape 1.300 de români, "trataţi" cu stenturi după infarct în 2010

După 5 luni de la lansarea programului de tratament invaziv al infarctului miocardic acut (august-decembrie 2010), 1.293 de pacienţi au beneficiat gratuit de el.

Tratamentul modern numit şi cateterism constă în dezobstrucţia arterelor coronariene şi introducerea de stenturi (dispozitive care păstrează artera coronariană deschisă).   Cateterismul este un procedeu care trebuie aplicat pacientului în primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic. “Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat si implementat anul trecut. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul şi tratamentul de reperfuzie în infarctul miocardic acut in Romania se afla sub standardele existente în ţările din Uniunea Europeana. Tratamentul corespunzator al infarctului a salvat viata celor 1.293 de pacienţi care au beneficiat de el”, a declarat ministrul sănătăţii, CSEKE Attila.

Programul MS este implementat în 10 centre specializate din spitalele din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Târgu Mureş şi Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 lei. Mortalitatea intraspitalicească la pacienții cu infarct miocardic acut a scăzut în centrele respective cu aproximativ 50%, arată statisticile. Anul trecut programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 milioane de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News