Apple, obligată de UE să permită accesul concurenților la sistemul de plăți mobile

Apple, obligată de UE să permită accesul concurenților la sistemul de plăți mobileApple. Sursa foto: Matias Cruz/ Pixabay

Europa. Autoritățile de reglementare antitrust din Uniunea Europeană au dat undă verde angajamentelor Apple de a permite rivalilor accesul la tehnologia sa de plăți „tap-and-go”, încheind o investigație care a durat patru ani.

Margrethe Vestager, șefa UE pentru antitrust, a anunțat că Comisia a decis să aprobe angajamentele prezentate de Apple.

Aceste angajamente au fost adoptate pentru a adresa preocupările inițiale ale Comisiei cu privire la posibilitatea ca Apple să restricționeze ilegal concurența în domeniul portofelelor mobile pe iPhone.

Acord între Apple și UE privind plățile mobile

În 2020, Uniunea Europeană a inițiat o investigație oficială legată de Apple Pay, focalizată pe analiza termenilor și condițiilor impuse de gigantul tehnologic pentru integrarea sistemului său de plăți în aplicații și site-uri web.

Investigarea a inclus și preocupări cu privire la tehnologia tap-and-go și presupusele practici de refuz în accesarea Apple Pay.

În anul 2022, Comisia Europeană a concluzionat că Apple Pay ar putea afecta concurența, fiind singura alternativă pentru utilizatorii de iPhone.

De atunci și până acum, Apple a propus mai multe soluții pentru a remedia problemele, iar în ianuarie a anunțat intenția de a oferi rivalilor săi acces la tehnologia de plată contactless și portofel mobil.

Portofel mobil

Portofel mobil. Sursa foto: Freepik

Gigantul tehnologic oferă acces la funcţii cheie ale iPhone

În consecință, Apple a promis să permită dezvoltatorilor terți să utilizeze tehnologia NFC fără costuri suplimentare, extinzând accesul la funcționalități cheie ale iPhone-ului, inclusiv Face ID și portofele de plată concurente.

De asemenea, utilizatorii vor avea posibilitatea să aleagă orice portofel drept opțiune implicită.

După evaluare, Comisia a constatat că angajamentele finale ale Apple rezolvă preocupările referitoare la restricțiile impuse de gigantul tehnologic pentru accesul terților la tehnologia sa de plăți „tap-and-go”.

„Angajamentele aduc schimbări importante în modul în care compania operează în Europa în beneficiul concurenţilor şi al clienţilor.

De acum înainte, Apple nu îşi mai poate folosi controlul asupra ecosistemului iPhone pentru a ţine alte portofele mobile departe de piaţă.

iPhone

iPhone. Sursa foto: Pexels/ Pixabay

Dezvoltatorii de portofele concurenţi, precum şi consumatorii, vor beneficia de aceste schimbări, deschizând inovaţia şi opţiunile, păstrând în acelaşi timp plăţile în siguranţă”, a mai adăugat Margrethe Vestager.

Angajamentele Apple, în vigoare timp de zece ani

Termenul limită pentru implementarea angajamentelor este acum 25 iulie, conform declarației lui Vestager.

Ea a adăugat că toți dezvoltatorii vor avea apoi posibilitatea să ofere portofele mobile pentru iPhone-uri, inclusiv cu tehnologia tap-and-go.

Termenul de valabilitate al angajamentelor este de zece ani.

În replică, Apple a anunțat că va permite dezvoltatorilor din Spațiul Economic European să activeze plățile NFC fără contact și tranzacțiile NFC pentru funcții precum chei auto, tranzit în buclă închisă, insigne corporative, chei de acasă, chei de hotel, programe de loialitate/recompense ale comerciantului și bilete pentru evenimente, toate gestionate prin aplicațiile iOS care utilizează API-uri bazate pe Host Card Emulation, potrivit News.ro.