Vestea unei investigații a Departamentului de Justiție al SUA (DoJ) care vizează Apple (AAPL.US) a făcut ca acțiunile gigantului IT să piardă ieri, imediat după anunț, aproape 4% din valoare. Analiștii de la Wedbush Securities au indicat că este posibil ca firma să se confrunte cu un caz fără precedent din partea autorității de reglementare.
Apple este acuzat de încălcarea legii antitrust
Joi, Departamentul de Justiţie al SUA (DoJ) a dat în judecată Apple, pentru încălcarea legii federale antitrust. În motivare, DoJ arăta că firma a construit un adevărat ecosistem iPhone ca un monopol ce a determinat „evaluarea astronomică” a companiei pe pbursă, cei afectați fiind însă consumatorii, dezvoltatorii şi producătorii de telefoane rivali, transmite CNBC.
„Apple și-a menținut puterea de monopol prin încălcarea legii federale antitrust”, declara procurorul general al SUA, Merrick Garland, conform CNBC. Merrick Garland a arătat că aceasta înseamnă ”puterea de a controla preţurile sau de a exclude concurenţa”.
”Aşa cum se precizează în plângerea noastră, Apple are această putere pe piaţa smartphone-urilor. Dacă este lăsat necontestat, Apple va continua doar să-şi consolideze monopolul smartphone-urilor”, a spus Garland.
Monopolul Apple ar acționa în mai multe domenii
Practicile anticoncurenţiale ale firmei ar cuprinde nu numai afacerile iPhone şi Apple Watch, ci și reclamele companiei, browserul FaceTime şi ofertele de ştiri.
”Fiecare pas în conduita Apple a construit şi întărit şanţul în jurul monopolului său pentru smartphone”, spune DOJ şi cei 16 procurori generali la tribunalul federal din New Jersey.
Departamentul de Justiţie a mai arătat că, pentru a-și păstra clientela de iPhone-uri, Apple a blocat aplicaţiile de mesagerie pe mai multe platforme, a limitat compatibilitatea unor aplicații ale terţilor şi a întrerupt programele non-App Store şi serviciile de streaming în cloud.
DOJ mai arată, de asemenea, că în cazul ceasului inteligent al firmei, Apple Watch, firma l-a proiectat să funcţioneze doar cu iPhone-uri, şi nu cu dispozitive Android.
Decizia companiei înseamnă că ”utilizatorii care achiziţionează Apple Watch se confruntă cu costuri substanţiale dacă nu continuă să cumpere iPhone-uri”, potrivit plângerii.
Aplicația App Store este și ea vizată
DOJ a mai explicat că Apple a încălcat legile anticoncurențiale și în cazul serviciilor de streaming în cloud de pe platforma sa App Store, blocând accesul consumatorilor la jocuri video de înaltă calitate pe iPhone-uri, dacă acestea veneau de la concurență, fiind astfel reluate plângerile Microsoft şi ale părintelui Facebook, Meta împotriva Apple.
Garland a mai spus că DOJ are în vedere și politicile din jurul Apple Wallet, aplicaţia companiei pentru carduri de credit şi plăţi pe bază de telefon.
”Când un utilizator de iPhone introduce un card de credit sau de debit în Apple Wallet, Apple se implică în procesul care altfel ar avea loc direct între utilizator şi emitentul cardului”, a spus Garland.
”Procesul de astăzi urmăreşte să tragă Apple la răspundere şi să se asigure că nu poate implementa acelaşi manual ilegal pe alte pieţe vitale”, se spune în comunicatul DoJ.
Apple ar putea să plătească o amendă consistentă
Analiștii de la Wedbush, citați de XTB.ro au indicat că, deși nu se așteaptă deocamdată la nicio modificare a modelului de afaceri, ei cred că Apple va trebui în cele din urmă să găsească o modalitate de a soluționa cazul. Este probabil ca producătorul iPhone să fie nevoit să plătească o amendă consistentă și, în cele din urmă, să găsească un compromis cu privire la viitoarea structură a App Store, ceea ce ar putea afecta veniturile din servicii, cu marjă mare de profit.
Acțiunile a ceea ce a fost până de curând cea mai mare companie din SUA se tranzacționează pe o tendință de scădere a prețului, care ar putea fi confirmată de o scădere sub 169 de dolari pe acțiune. Deprecierea față de media mobilă de 200 de zile atinge acum aproape 7% și indică un sentiment de îngrijorare a investitorilor cu privire la perspectivele financiare ale gigantului din Silicon Valley.
În plus, în urma rapoartelor privind scăderea vânzărilor de iPhone în China, CEO-ul Tim Cook ar urma să facă o deplasare în această țară.
La acest moment, nu este foarte clar cum și dacă firme va reuși să inverseze dinamica nefavorabilă a prețului acțiunilor sale, precum și a vânzărilor sale de produse și servicii.
Reacția companiei
Apple a reacționat printr-un comunicat în care arată că nu este de acord cu acuzațiile care i se aduc şi că se va apăra împotriva acestora.
„Acest proces ameninţă ceea ce suntem şi principiile care diferenţiază produsele Apple pe pieţe extrem de competitive. Dacă reuşeşte, ne-ar restrânge capacitatea de a crea genul de tehnologie pe care oamenii o aşteaptă de la Apple, unde hardware-ul, software-ul şi serviciile se intersectează. Ar crea, de asemenea, un precedent periculos, dând puterea guvernului să aibă un cuvânt greu în proiectarea tehnologiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Apple, pentru CNBC.
CE este și ea cu ochii pe firma americană
Compania din Silicon Valley se confruntă în prezent și cu o serie de investigații venite din partea Comisiei Europene, care vrea să vadă dacă politicile Apple respectă noua lege pentru servicii digitale (Digital Markets Act), care obligă Apple să deschidă magazinul de aplicaţii pentru iPhone unor rivali precum Microsoft sau Epic Games. Apple intenţionează să taxeze companiile mari care evită magazinul de aplicaţii cu 50 de cenţi per descărcare.
Nu cu mult timp în urmă, compania a fost amendată cu 2 miliarde de dolari în UE pentru o dispută cu Spotify despre dacă serviciul de streaming de muzică se poate conecta la site-ul său web şi la sistemul de cont în interiorul aplicaţiei sale.