Apolodor din Labrador sau cum citești la locul de joacă

Apolodor din Labrador sau cum citești la locul de joacă

Este loc de joacă sau este o sală de lectură? Ludoteca „Apolodor din Labrador”, de la Biblioteca Națională a României, din București, propune părinților și copiilor să vină să citească … în joacă. Chiar și bebelușii au cărțile lor!

Dedicată copiilor preșcolari, Ludoteca își propune să îi aducă pe cei mici mai aproape de cărți și de lectură, să-i antreneze în activităţi menite să le stimuleze creativitatea, încrederea în sine, inventivitatea, disponibilitatea și abilitatea de a relaționa cu alți copii. Ludoteca „Apolodor din Labrador” și-a deschis porțile la 31 octombrie 2015. este o lume minunată, plină de jucării, joxcuri, cosntrucții fabuloase și, evident, multe cărți.

Copiii sunt încântați de „încercările” prin care trec, atunci când vin la ludotecă

Ne puteți urmări și pe Google News

Spațiul ludotecii este unul cât se poate de interesant și atractiv pentru copii, datorită mobilierului sub formă de căsuțe, cu locuri de odihnă inedite, rafturi pentru cărți cu acoperiș, o casă a scenei, o căsuță a jucăriilor și o căsuță tunel, o tablă de scris și o tablă magnetică, mese și scaune pentru copii.

Toate acestea au fost organizate în funcție de un plan arhitectural; spațiul fiind împărțit într-o zonă de citit, o zonă pentru abilități practice și de colorat și o zonă de relaxare și învățare prin joc și joacă, unde există și un decor cu gradene verzi.

Ludoteca  reprezintă un spațiu unic în bibliotecă, pentru că îmbină activitatea obișnuită de a citi dintr-o sală de lectură, cu diverse alte activități de joc și joacă, prin care copiii se pot cunoaște, pot învăța și se pot familiariza cu ideea de carte, fie că e carte de colorat, cu imagini, cu sunete, cu format moale pentru bebeluși etc.

Totodată pot interacționa, socializa și explora împreună cu cei mari (părinți, bunici, însoțitori), asociind acest univers al ludotecii, cu un timp de calitate, al afecțiunii și al dragostei părintești.

Pe lângă faptul că acest spațiu este dedicat în exclusivitate preșcolarilor însoțiți de adulți, iar părinții sunt încurajați să le citească copiilor, să coloreze și să se joace împreună, să petreacă un timp frumos alături de copii lor, în Ludotecă sunt organizate periodic diverse activități, ateliere interactive de lectură, ateliere de creație, lansări de carte, expoziții.

Arhitectura este fabuloasă: „Structuri dulci”, „Oglinda, ocheanul și Baba Oarba”, „Labirintul de ațe”. În prezent are loc săptămânal în fiecare zi de miercuri - atelierul „Un desen pe săptămână”, pentru copiii cu vârste peste 4 ani.