O aplicație pentru Android care promite utilizatorilor că oferă intimitate în timpul navigării pe internet a fost infectată cu un virus rusesc extrem de periculos care fura lista de contacte, documentele de pe telefon şi ne înregistrează locaţia GPS.

Singurul semn care arată prezența virusului în telefon este descărcarea rapidă a bateriei.

„În momentul de faţă am instalat aplicaţia şi este imposibil să facem diferenţa între aplicaţia legitimă şi cea infectată. În tot acest timp aplicaţia poate fura pozele de pe telefon, poate înregistra apelurile telefonice, inclusiv locaţia GPS de pe telefonul mobil. Toate informaţiile fiind transmise către atacator”, a declarat Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică, potrivit Digi24.ro.

Aplicația a fost deja instalată de 50 de milioane de utilizatori, având deja un milion de evaluări, printre care foarte multe sunt pozitive. Totodată, 5.000 de români au descărcat deja aplicația. 

Virusul Triout a apărut prima dată în Rusia. Aplicaţia infectată poate fi descărcată gratuit, din magazine neoficiale, doar pe telefoanele cu sistem Android, folosite de peste 80% dintre români. 18% folosesc iOS şi doar 1% Windows.

 

Te-ar putea interesa și: