Aplicația eDAC, cu ajutorul telefoanelor sau tabletelor, polițiștii pot verifica datele unei persoane sau ale unui autovehicul, prin scanarea actului de identitate. Polițiștii de frontieră au efectuat 557.000 de verificări pentru a afla situația actelor persoanelor.
Aplicația eDAC scoate la iveală neregulile actelor de identitate
Aplicația eDAC este creată pentru a simplifica mecanismul de verificare, în teren sau în cadrul activităților zilnice, a forțelor de ordine. În cadrul acțiunilor de verificare, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, au descoperit mai multe persoane, inclusiv cetățeni români minori cărora nu au putut să le permită continuarea călătoriei deoarece nu îndeplineau condițiile legale pentru a ieși din țară.
De exemplu, acum câteva zile polițiștii de la Frontiera Henri Coandă au legitimat o femeie, cetățean român, care intenționa să călătorească în direcția Stokholm-Suedia.
În urma verificărilor cu aplicația eDAC a reieșit că documentul de identitate prezentat de femeie era anulat din anul 2022. Polițiștii i-au reținut cartea de identitate, iar femeia a renunțat la călătorie.
Constatările făcute de poliție în ultima săptămână
În aceeași zi de luni, o echipă a legitimat un adolescent, în vârstă de 15 ani, în zona plecări Schengen a Aeroportului Internațional Craiova care intenționa să călătorească în scop turistic, neînsoțit, în direcția Bergamo-Italia.
Deoarece nu îndeplinește condițiile legale pentru ieșirea din țară (călătorea neînsoțit), acestuia nu-i permite să continue călătoriei și a fost condus în zona publică și predat unui membru al familiei.
De asemenea, în urma unui control de pe Aeroportul Henri Coandă, în 25 iulie, o femeie care însoțea un cetățean român minor avea procura expirată din data de 24 aprilie 2022.
Aplicația eDAC, extrem de utilă
Un alt exemplu a fost înregistrat, joi, la Aeroportul Henri Coandă București. Polițiștii de frontieră au legitimat patru persoane, toți din Nepal, care plecau în vacanță în Polonia.
În urma verificărilor și din discuțiile purtate cu angajatorul s-a constatat că aceștia nu se află în concediu de odihnă, respectiv învoire, și nu se știe de intenția lor de a părăsi țara.
În urma celor constatate, cetățenilor din Nepal li s-a pus în vedere faptul că nerespectarea condițiilor de acordare a vizelor atrage revocarea acestora, fapt pentru care persoanele au renunțat la călătorie pentru a-și continua activitățile lucrative. Mai multe informații cu privire la aceste aspecte puteți citi pe site-ul oficial politiadefrontiera.ro.