Aplicația care te ajută să descifrezi tainele vechiului Egipt. Ce face Fabricius

Un nou instrument, care vine în ajutorul celor care vor să descifreze hieroglifele de pe vechile inscripții egiptene, a fost dezvoltat de Google.

Aplicația se numește Fabricius și descifrează hieroglifele cu ajutorul învăţării automate (Machine Learning. Potrivit unui comunicat de presă al Google, Fabricius include primul instrument digital, destinat profesorilor și cercetătorilor - lansat ca open source – care sprijină dezvoltarea în continuare a studiului limbilor antice.

„Mai exact, tehnologia Google Cloud AutoML AutoML Vision a fost utilizată pentru a crea un model de învăţare automată care să poată «înţelege» ce reprezintă o hieroglifă. În trecut, era nevoie de o echipă de specialişti în date, multe coduri şi foarte mult timp, acum AutoML Vision permite dezvoltatorilor să înveţe cu uşurinţă o maşină să recunoască diverse obiecte”, se arată în comunicatul de presă.

Noul instrument de lucru dezvoltat de Google este disponibil în engleză şi arabă şi poartă numele lui Georg Fabricius, părintele epigrafiei (studiul inscripţiilor).

„Puteţi afla mai multe poveşti despre minunile Egiptului antic, inclusiv despre faimosul Faraon Tutankhamon, despre Piramidele din Giza şi despre Cartea Morţilor. Pentru profesorii care folosesc Google Classroom am creat resurse despre Egiptul antic, care să îi ajute în activitatea de predare. Descoperiţi mai multe despre Egiptul antic descărcând aplicaţia gratuită free Google Arts & Culture sau accesând site-ul Google Arts & Culture”, se arată în prezentarea aplicației.

Conform sursei citate, hieroglifele care erau cunoscute şi utilizate doar de un grup restrâns şi privilegiați, vor fi familiar oricui își dorește, cu ajutorul noului instrument Google Arts & Culture Fabricius.

„Puteţi afla mai multe despre hieroglifele Egiptului antic urmând o scurtă introducere în şase paşi. Vă puteţi distra «traducând» cuvinte şi mesaje în hieroglife, pe care le puteţi trimite apoi prietenilor şi familiei, provocându-i să le descifreze”, a mai notat Google, în prezentare.

Fabricius a fost creat în colaborare cu Australian Center for Egyptology de la Macquarie University, Psycle Interactive și Ubisoft, dar și egiptologi din întreaga lume.

Compania Google a fost înființată în 1998 de Larry Page şi Sergey Brin, iar în prezent a crescut la peste 50.000 de angajaţi la nivel global, oferind o gamă largă de produse şi platforme populare, precu  Search, Maps, Ads, Gmail, Android, Chrome şi YouTube.

Încă o amendă-record pentru Google. Gigantul, lovit de „legea uitării”