Apetitul românilor pentru patiserie congelată scoate din INSOLVENȚĂ cea mai mare rețea de franciză din România
- Georgeta Petrovici
- 15 iunie 2015, 11:40
Cea mai mare reţea de franciză din România, care a intrat în insolvenţă acum trei ani, anunță ieșirea din criză.
Fornetti România, master fracizor pentru Fornetti Kft. Ungaria, și-a cerut intrarea în insolvență la finele anului 2011. Decizia venea după ce în 2009 compania finalizase o investiţie de 10 milioane de euro în modernizarea fabricii de patiserie din satul Hodoni (judeţul Timiş), vânzările scăzuseră, astfel că nu se mai puteau achita la timp ratele la creditul contractat.
Reprezentanții Fornetti anunță că firma și-a revenit din insolvență și este din nou ”o companie de patiserie independentă și de succes”, odată încheiat planul de reorganizare, conform obligațiilor asumate către creditori, bănci și parteneri.
”Anul 2015 arată un trend pozitiv, cu creștere a vânzărilor de până la 15%, 70 de magazine deschise și noi investiții în modernizarea magazinelor. Cifrele confirmă creșterea comunicată și la începutul acestui an. (...) Compania s-a străduit, în ultimii 3 ani, să mențină cei peste 400 de angajați și calitatea ridicată a produselor livrate zilnic pentru mai mult de 200.000 de consumatori, în România. În următoarele 8 săptămâni, administratorii judiciari vor propune închiderea procedurii de reorganizare, iar din momentul rămânerii definitive a sentinței judecătorului sindic compania își va continua activitatea fără supravegherea administratorilor judiciari”, explică Csaba Toth, director general Fornetti România.
Liderul pieţei de patiserie congelată
De la intrarea ei pe piaţa românească, Fornetti a cumulat un capital care depășea la momentul declarării insolvenței cifra de 20 de milioane de euro, bani care se regăsesc în principal în investiţiile de la Hodoni şi care au transformat Fornettii România în liderul pieţei de patiserie congelată din ţara noastră.
Potrivit presei economice, Fornetti rămâne încă cea mai mare şi totodată cea mai cunoscută franciză din România, respectiv a doua ca mărime din Europa, dupa McDonald’s.
Compania a intrat în România în 2001, datorită omului de afaceri de etnie maghiară Zoltan Panczel.Un an mai târziu a deschis primul magazin - „cuptoraş” (n.r. traducere din italiană), iar în 2004 afacerea a „explodat”. Anul 2008 a fost cel mai bun din istoria companiei, cu un profit de 3,5 milioane de euro, însă anul următor a adus declinul, profitul realizat fiind la jumătate.
Patiserie cu E-uri
Oferta fabricii numără zeci de produse, majoritatea pe bază de aluat congelat. Numărul lor va crește odată cu ieșirea companiei din insolvență. Nutriţioniştii însă susţin că emulgatorii şi aditivii alimentari, plus o combinaţia de glucide de tip amidon şi grăsimile din reţete nu fac bine sănătăţii. Lista ingredientelor folosite erau prezentate pe internet, pe pagina web a companiei, anterior declanșării insolvenței, însă, între timp conducerea Fornetti a decis că prezebntarea rețetarului nu servește scopului companiei, astfel că a fost eliminat.