Oamenii legii promit că, până vor fi ascultaţi, vor continua să-şi desfăşoare activitatea la "o turaţie" corespunzătoare salariului: 75%. Sindicaliştii le cer românilor să le fie alături.
România n-a părut prea afectată de prima zi de proteste ale poliţiştilor. Echipajele de la Rutieră şi Ordine Publică au putut fi văzute ici-colo, mai ales în intersecţiile mari, coloanele de maşini au avut dimensiunile de zi cu zi, şoferii au înjurat pe tonul obişnuit.
"Poliţia de acum nu mai oferă servicii de calitate"
Cu toată liniştea aparentă, ieri a fost totuşi protest, iar poliţiştii spun că-l vor continua până când nemulţumirile lor îşi vor găsi rezolvarea prin birourile Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
"Dacă nimeni nu vrea să stea cu noi de vorbă, vom continua să protestăm", ameninţă nemulţumiţii, prin vocea preşedintelui Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Marin Gruia.
Acesta contrazice spusele conducerii ministerului, potrivit căreia măsura luată de angajaţi nu e permisă de Statutul poliţistului, care prevede că serviciul poliţienesc are caracter permanent şi obligatoriu.
"Am văzut unele poziţii ale unor lideri sindicali. Eu le spun un lucru foarte clar: unii dintre ei, şi asta mă doare, nu cunosc Statutul poliţistului. Le recomand să citească cu foarte multă atenţie Statutul poliţistului, pentru că aici nu putem vorbi nici de grevă, nici de 75 la sută, nici de 25 la sută. Ei trebuie să-şi facă datoria, pentru că altfel vor suporta rigorile legii", spunea săptămâna trecută ministrul internelor, Vasile Blaga.
În replică, sindicatul poliţiştilor acuză presiuni din parteaconducerii MAI. "Poliţiştii au ieşit pe teren, deci nu putem spune că e vorba de un atentat la siguranţa naţională", a precizat Gruia, subliniind că ministerul trebuie să înţeleagă prin ce trec poliţiştii.
Liderul sindical e de părere că cetăţenii ar trebui să se solidarizeze cu poliţiştii, întrucât lipsurile cu care se confruntă aceştia se reflectă în calitatea muncii lor. "Oamenii trebuie să se plângă pentru că poliţia, aşa cum e acum, nu mai oferă servicii de calitate. Societatea civilă ar trebui să reacţioneze", a spus preşedintele SNPPC.
Reacţionează doar la 112
Până vor găsi ascultare, oamenii legii promit că îşi vor menţine activitatea în procentele "cuvenite": sunt plătiţi 75%, lucrează 75%. Nu dirijează circulaţia, nu dau amenzi, merg doar la accidentele cu victime şi nu mai fac audieri în dosare penale.
În schimb, intervin la apelurile primite la numărul de urgenţă 112. "Protestul nostru este similar cu cel al magistraţilor. Avertizăm autorităţile să nu facă presiuni la adresa noastră că s-ar putea să se trezească cu o revoltă fără precedent", a avertizat Marin Gruia.
Controale stricte la frontiere
În completarea protestului, poliţiştii au decis să întărească măsurile de securitate la graniţele interne ale UE, ceea ce a presupus controale stricte în cele mai tanzitate puncte de trecere a frontierei.
"S-ar putea să devină şi mai stricte controalele la frontieră. Auzim atât despre creşterea contrabandei cu ţigări şi multă lume acuză traficul din vamă şi evaziunea fiscală. Aşa că e normal să facem controale şi să acţionăm cu şi mai multă stricteţe", a conchis Gruia.
"Oamenii trebuie să se plângă pentru că poliţia, aşa cum e acum, nu mai oferă servicii de calitate. Societatea civilă şi oamenii simpli ar trebui să reacţioneze.", MARIN GRUIA, preşedinte SNPPC
DIN ŢARĂ
Urmăriţi de "Doi ş’un sfert"
Peste 50 de poliţişti clujeni au protestat alături de sindicaliştii afiliaţi la Cartel ALFA. Ei au ţinut să menţioneze că se află în concediu de odihnă sau în zilele libere, întrucât şefii lor i-ar fi ameninţat cu Consiliul de Disciplină al IPJ Cluj. De asemenea, s-au plâns că au fost urmăriţi de ofiţerii DGIPI, fostul "Doi ş’un sfert", serviciul secret al MAI.
Se întorc din raiduri cu purici şi cu păduchi
"Poliţia e subfinanţată. Aducem de acasă hârtie de scris, tonner pentru imprimantă, pixuri, ba şi benzină pentru acţiunile poliţiei", ne-a spus un ofiţer de poliţie.
Un coleg se plânge că, după raiduri împotriva unor răufăcători s-a întors acasă cu purici sau păduchi. "Îţi pui întrebarea dacă merită să munceşti pentru un salariu redus cu 25 la sută. Despre plata orelor suplimentare nu mai poate fi vorba. Dacă lucrezi sâmbăta şi duminica, în cel mai bun caz primeşti zile libere", spune el.
La marş a participat şi Marius Popiţa, fost inspector de poliţie judiciară care, în urmă cu trei ani, a ales să plece la muncă în Canada. "Din generaţia mea, la IPJ Cluj am fost repartizaţi şapte ofiţeri de poliţie. Patru dintre noi am plecat în străinătate. În Canada lucrez în domeniul prospecţiunilor seismice şi îmi place foarte mult. În România am avut parte de satisfacţii profesionale, iar în Canada de satisfacţii materiale", spune fostul inspector.
Constanţa: "Vom ajunge să cerşim"
La Constanţa au fost la proteste peste 1.000 de sindicalişti din poliţie şi administraţia locală. Daniel, agent-şef la Poliţia de Frontieră, s-a strecurat în primul rând, la gardul amplasat în faţa prefecturii şi, sub privirile îngăduitoare ale jandarmilor, învârtea cu năduf sirena care scotea un zgomot asurzitor.
"Vom ajunge să cerşim! Asta e soarta poliţiştilor cinstiţi. Am rate, soţia e casnică, fetiţa are 5 ani. Cum să ne descurcăm?", întreabă poliţistul. El adaugă că, la vârsta lui, de 34 ani, a ajuns la mâna părinţilor care îl mai ajută din când în când. (A contribuit Feri Predescu)