Mesajul managerului Cristina Lazarim de la spitalul de leproși Tichilești, din Isaccea, județul Tulcea, a impresionat oamenii cu sufl et mare. După ce directoarea centrului, economist de profesie, a făcut un apel emoționant, în care se oferea chiar să culeagă grădinile pentru a primi câteva kilograme de legume și fructe pentru a-i hrăni mai bine și mai sănătos pe cei zece bolnavi de lepră rămași în centru.
Povestea de la Spit alul Tichilești a avut un impact extraordinar. Totul a pornit de la o un mesaj trimis de manag erul Instituției unui grup restrâns de oameni, pe o rețea de socializare. De acolo, apelul a fost preluat și rostogolit în online, devenind viral într-un timp record. La aproape o săptămână, centrul care tratează bolnavii de lepră încă mai primește pachete cu alimente. „Avem mâncare să ne ajungă un an! E incredibil ce impact a avut un simplu mesaj! Avem o cămară și beciul pline, de aceea am cerut acordul tuturor celor care au donat ca din surplusul de alimente să donăm și noi, la rândul nostru, nevoiașilor”, ne-a declarat managerul Cristina Lazarim.
Cine au fost oamenii cu suflet care au reacționat atât de rapid? „Nu au fost politicieni pe la noi, nici firme mari. Au venit gospodinele cu punguțe, bătrânii miloși și tinerii care au înțeles nevoile unor oameni care nu pot duce o viață normală, deși noi facem toate eforturile să nu le lipsească nimic . De aici a pornit și acest anunț, în ideea că nici nouă nu ne er a ușor să nu le f acem o poftă de cior bă de văcuță sau noi, ang ajații, să mâncăm un senviș, iar ei să mănânc e covrigi cu ceai. Am vrut doar să le îmbunătățim meniul, să putem aloca banii pentru carne de vită sau pește, nu pentru legume. Și acum, cu ajutorul atâtor oameni, am reușit. Le mulțumim pe această cale”, a conchis managerul.
„Putem veni noi, angajaţii, să culegem”
Mesajul directoarei a fost acesta: „Statul alocă doar 11 lei/ zi/om pentru hrană. Suma este foarte mică pentru a putea asigura trei mese pe zi şi preţurile la alimente sunt aşa cum ştim cu toţii. Dacă e cineva dispus să doneze, să ştiţi că nu avem nevoie de cantităţi mari, ci doar cât să punem pentru iarnă nişte castraveţi la murat, un bidon de varză, câteva, 20-30 de borcane de compoturi şi gem. Orice e binevenit. Totul pentru 10 persoane. Putem veni noi, angajaţii, să culegem, oriunde în Tulcea, Constanţa, Brăila, Galaţi”. Apelul a răsunat și în Ministerul Sănătății, iar Sorina Pintea a declarat că va crește suma alocată, însă nu a stabilit, momentan, cu cât.
Vârsta bolnavilor care sunt trataţi la Spitalul din Tichileşti este cuprinsă între 50 şi 90 de ani. Cel mai tânăr este Lucian, care are 50 de ani. Cea mai vârstnică est e Hima, o ucraineancă baptistă de 90 de ani, din Chilia Veche, care locuiește în Instituție de 72 de ani.