Evenimentul Zilei > International > Apelul Iuliei Timoşenko, respins de Curtea de Apel. Fostul premier rămâne în închisoare
Apelul Iuliei Timoşenko, respins de Curtea de Apel. Fostul premier rămâne în închisoare

Apelul Iuliei Timoşenko, respins de Curtea de Apel. Fostul premier rămâne în închisoare

Justiţia ucraineană a respins astăzi apelul fostului premier Iulia Timoşenko condamnată în octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere, în absenţa inculpatei şi a avocaţilor acesteia, relatează agenţiile internaţionale.

Curtea de Apel de la Kiev a decis să "lase neschimbată" condamnarea pronunţată în octombrie de tribunalul Pecerski din capitală, a anunţat judecătoarea Olena Sitailo, care examina începând cu 1 decembrie apelul depus de opozantă.

Nici Iulia Timoşenko, nici avocaţii săi nu au fost prezenţi în sala de audiere în timpul anunţării verdictului, potrivit France Presse. Încarcerată din august, Iulia Timoşenko a fost condamnată pentru că a încheiat, pe vremea când era premier, acorduri gaziere cu Rusia considerate nefavorabile pentru ţara sa.

De asemenea, ea a fost condamnată să ramburseze companiei de stat de hidrocarburi Naftogaz aproape 200 de milioane de dolari constând în pierderi legate de aceste acorduri, conform judecăţii emise în primă instanţă, confirmată vineri de curtea de apel.

Iulia Timoşenko, care este de asemenea vizată de o serie de alte anchete judiciare, nu a încetat să denunţe aceste acţiuni, acuzându-l pe preşedintele Viktor Ianukovici că urmăreşte să se debaraseze de principala sa rivală. Bruxellesul a solicitat punerea în libertate a dnei Timoşenko şi posibilitatea ca ea să participe la alegerile legislative din octombrie 2012, notează AFP, preluată de Agerpres.