„Apelul academicienilor” a fost eliberat publicului din luna februarie, dar a fost scos de pe site-ul Academiei Române la cererea preşedintelui Klaus Iohannis.
Gestul incalificabil făcut de Iohannis i-a dus pe toţi cu gândul la perioada comunistă, în care aproape orice era reprezentativ pentru ştiinţa şi cultura din ţară era considerat un act împotriva cuplului dictatorial.
Totul a devenit public în momentul în care la Adunarea Generală a Academiei Române, cineva din sală a cerut explicaţii privind această situaţie.
„Cum cineva din prezidiu a spus că „nu a ştiut nimic despre Apel“, afirmaţia a fost amendată imediat prin precizarea că documentul „a fost votat de patru din cei şase membri ai Prezidiului Academiei“.
Încolţit, preşedintele Academiei, acad. Ionel Valentin Vlad, le-a spus colegilor din sală că a scos Apelul de pe site-ul instituţiei în urma cererii exprese a preşedintelui României, formulată printr-un consilier, amănunt care, cum era şi firesc, a provocat consternare în sală, întrucât ne aflăm la începutul anului 2017, iar aşa ceva nu se mai petrecuse niciodată în istoria de după 1990 a Academiei, ci în vremea comunistă, când, indiferent de instituţie şi numele ei, se aplica rolul conducător al partidului, exprimat prin dictatură!”, scrie Cotidianul.
Având în vedere situaţia dată, problema care se ridică acum este ca poporul român să nu se confrunte cu o atitudine vidicativă a Ctroceniului.
O altă problemă pe care Cotidianul o aduce în discuţie este legată de „înşelăciunea” pe care Ungaria a pus-o la cale prin subminarea minorităţilor, inclusiv pe cea română.
Daniel Dăianu, deconspirat ca ofițer al fostei Securități, a justificat retragerea documentului, afirmând că s-ar fi opus „vocii străzii”, care atunci manifesta împotriva Guvernului. De altfel, președintele Iohannis a susținut activ protestele stradale, chiar ieșind în Piața Universității alături de manifestanți.
Încolțit de vociferările colegilor săi, președintele Academiei, acad. Ionel Valentin Vlad, le-a spus colegilor din sală că a scos Apelul de pe site-ul instituției în urma cererii exprese a președintelui României, formulată printr-un consilier, amănunt care, cum era și firesc, a provocat consternare în sală, întrucât ne aflăm la începutul anului 2017, iar așa ceva nu se mai petrecuse niciodată în istoria de după 1990 a Academiei.