Apel fără precedent către Trump. Peste 1000 de lideri religioși s-au solidarizat

Apel fără precedent către Trump. Peste 1000 de lideri religioși s-au solidarizat

Peste 1.000 de responsabili religioşi americani au lansat marţi un apel către preşedintele Donald Trump să renunţe la reluarea execuţiilor federale, prevăzută săptămâna viitoare, după 17 ani de întrerupere, informează Agerpres, care citează France Presse.

"În timp ce ţara noastră se luptă cu pandemia de COVID-19, cu o criză economică şi cu rasismul sistematic în sistemul penal, trebuie să ne concentrăm pe protejarea vieţii, şi nu pe execuţii", au scris într-un comunicat aceşti creştini de diferite confesiuni.

Printre ei figurează episcopi catolici, în conformitate cu respingerea pedepsei capitale de către Biserica Catolică, dar şi responsabili evanghelişti, mai divizaţi în această problemă.

"Ca evaghelist, mi se frânge inima să văd ţara mea dorind să-şi ucidă din nou cetăţenii. Am avut deja atât de multe decese în ultimele luni", a subliniat Carlos Malavé, directorul executiv al organizaţiei Christian Churches Together.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul lui Donald Trump a decis în urmă cu aproape un an să reia practica execuţiilor federale, ultima dintre ele datând din 2003.

După diferite răsturnări de situaţii, justiţia a validat în iunie utilizarea pentobarbitalului, substanţa reţinută de autorităţi pentru injecţii, iar guvernul a stabilit executarea a patru condamnaţi în 13, 15 şi 17 iulie, precum şi în 28 august.

În cazul în care un ultim recurs nu va avea succes, SUA îl vor executa luni pe Daniel Lewis Lee, un susţinător al supremaţiei albilor, condamnat în 1999 la pedeapsa capitală pentru uciderea unui cuplu şi a unei fetiţe de opt ani.

Mama uneia dintre victime l-a implorat pe Donald Trump să-i acorde clemenţă. Dar preşedintele nu a răspuns deocamdată la acest apel.

Trump, care candidează pentru un al doilea mandat prezidenţial în noiembrie, cere cu regularitate utilizarea sporită a pedepsei capitale, în special pentru ucigaşii de poliţişti şi pentru traficanţii de droguri.

În SUA, cele mai multe crime sunt judecate la nivel statelor, dar tribunalele federale pot fi sesizate în cazul celor mai grave fapte (atentate, crime rasiste) sau celor comise în baze militare, între mai multe state sau în rezervaţii amerindiene.

În ultimii 45 de ani, doar trei persoane au fost executate la nivel federal, între care Timothy McVeigh, responsabil de atentatul din Oklahoma City (168 de morţi în 1995) în 2001.

Sursa: Agerpres