Apel DISPERAT. „NU mai ABUZAȚI, MOR oameni. L-am resuscitat 90 de minute, peste orice PROTOCOL”

Apel DISPERAT. „NU mai ABUZAȚI, MOR oameni. L-am resuscitat 90 de minute, peste orice PROTOCOL”

Angajații serviciilor de urgență sunt total depășiți de numărul de apeluri care nu constituie urgență.

Andreea Niculae, de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, a făcut, duminică seara, un apel disperat către cei care solicită Salvarea. Este epuizată, chiar în cursul acestei zile, un tânăr a murit sub ochii ei.

„Dragi bucureșteni plătitori și, mai ales, neplatitori de taxe. Va rugam noi mult de tot, nu mai abuzați de noi. Nu mai abuzați de serviciul 112. În vreme ce dumneavoastră chemați ambulanța pentru diverse dureri cronice sau doar ca să va dam o pastiluța pentru dureri menstruale, ori ca să va verificam tensiometrul sau ca să va transportam la spital "sa intrati în fata", în vremea asta, oamenii mor.

Ca de exemplu astăzi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tânăr, 27 de ani, suicid. Intoxicat cu nitriti. Am resuscitat 90 de minute, peste orice protocol. 2 echipaje. Apoi, venim la dumneavoastră și va găsim supărați, țipați și jigniți ca ajungem târziu ca plătiți taxe (apropo, și noi plătim!). Se poate, uneori sa nu ajungem când doriți dumneavoastră. Pentru ca uneori ne luptam pentru viata altor oameni. Uneori, de multe ori, ne și iese. Si plecam acasă obosiți. Obosiți fizic și psihic. Și ar trebui sa dormim. Dar nu putem, pentru ca ducem cu noi imaginea alb-albastra a tânărului de 27 de ani, mort. Și încă auzim ecoul racnetului animalic al mamei lui, dusa de colegii noștri la spital, urmare a șocului tocmai trait. "Va rog, aduceti-mi-l înapoi..."

Pe toate le luam cu noi. Și percepem abuzul dumneavoastră ca pe un viol. Si până când nu veți înțelege ce înseamnă urgenta, pana când nu veți învața ce înseamnă respectul, pana când nu va veți educa ca și pacienți, pana când nu veți înțelege ca preventia este mai ieftina și mai ușoară decât tratarea, vor muri tot mai mulți oameni. Cei la care nu ajungem la timp, pentru ca tratam dureri dentare sau menstruale. Doar ca în locul celor care mor, puteți fi oricând dumneavoastră sau cei dragi dumneavoastră”, a scris Andreea pe Facebook.

Postarea a avut foarte multe comentarii și distribuiri.

O doamnă a scris: „Pentru fiecare om, durerea lui este importantă! Nimeni nu vă cheamă de drag. Și, mai ales, nimeni nu este vinovat de situația din sistem: faptul că sunteți puțini, iar noi, tot mai bolnavi”.

Într-un alt comentariu se dă o soluție pentru descurajarea acestor practici:  „Nepoata mea, în Irlanda, cheamă Ambulanța pentru o Lombosciatică urâtă- nu se putea ridica din pat, este dusă la Spital-la Urgențe. Acolo a trebuit să plătească 100de euro Ambulanța și 100 de euro consultația din Urgență. Motivul: nu reprezenta o urgență și trebuia să meargă la Medicul de familie! Și la noi, până nu se vor plăti solicitările abuzive, Ambulanța va verifica tensiometre și va da pastiluțe pentru dureri menstruale! Iar la U.P.U. se vor prezenta cca. 50% pacienți cronici”.