Apel de ajutor din partea colectivului Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” către Guvernul României

Soprana Bianca Ionescu – Ballo, actualul manager al Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, împreună cu liderul de sindicat Horea Repede, i-au adresat luni, 19 noiembrie 2018, un memoriu premierului Viorica Dăncilă.

Cei doi detaliează în memoriu dificultățile prin care a trecut teatrul din anul 2013 când și-a pierdut personalitatea juridică și a fuzionat prin absorbție cu Opera Națională București, până în prezent când la începutul acestei stagiuni banii de la Ministerul Culturii și Identității Naționale, au întârziat să apară.

Semnatari trag un semnal de alarmă și atrag atenția asupra impactului negativ pe care le-au avut schimbările din ultimii ani:

- reorganizările prin care a trecut TNOM ID – pierderea personalităţii juridice şi subordonarea Operei Naţionale Bucureşti (ONB) – au determinat diminuarea activităţii sale şi pierderea spectacolelor pe care TNOM ID le avea în repertoriu.

Astfel, pentru recrearea repertoriului şi a imaginii pe care TNOM ID o avea în rândul publicului, sunt necesare cheltuieli semnificative cu achiziţionarea drepturilor de autor pentru producerea spectacolelor, cu realizarea costumelor, a decorurilor şi a recuzitei;

- lipsa unui sediu propriu şi a unei săli de spectacole proprii determină o creştere considerabilă a cheltuielilor de funcţionare;

- lipsa unor echipamente de lumini şi de sonorizare determină o creştere a costurilor cu premierele şi ulterior cu spectacolele curente;

- gestionarea defectuoasă a unor contracte din perioada în care TNOM ID îşi pierduse personalitatea juridică şi care au fost preluate de TNOM ID la momentul reînfinţării – spre ex. contractul de lucrări pentru clădirea de pectacole situată în Bld. Octavian Goga nr. 1, sector 3, Bucureşti – determină cheltuieli suplimentare ce au un impact negativ asupra bugetului de venituri şi cheltuieli al TNOM ID.

Toate aceste schimbări, bugetul subdimensionat nevoilor reale și personalul insuficient, pot duce la anularea spectacolelor programate pentru luna decembrie, imposibilitatea de a asigura plata utilităţilor sau chiar închiderea întreagii instituţii.

În An Centenar există riscul ca singurul Teatru de Operetă şi Musical din România cu o tradiție de 68 de ani, să intre într-un con de umbră, nemeritat!

 

Despre Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

Teatrul Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” a fost înființat în anul 1950 sub denumirea de Teatrul de Stat de Operetă. Teatrul poartă numele celebrului tenor Ion Dacian, a cărui îndelungată carieră este asociată cu Epoca de Aur a Operetei românești.

De la începuturile sale, Opereta s-a bucurat de o primire favorabilă din partea publicului din România, genul cunoscând o popularitate deosebită în special în perioada anilor ’70 – ’80. Spre sfârșitul anilor ’90 nivelul de popularitate al Operetei a cunoscut o scădere dramatică.

În noul mileniu, Teatrul a cunoscut o perioadă de înnoire și modernizare. Schimbările au vizat în principal creșterea calității producțiilor din punct de vedere artistic și tehnic, atragerea unor noi categorii de public (în special publicul tânăr) și conturarea unei noi imagini a Operetei, care să ilustreze atât bogata sa tradiție, cât și noile proiecte de viitor, menite să transforme Teatrul într-un important centru cultural al Capitalei.

În repertoriul actual al Teatrului Național de Operetă și Musical “Ion Dacian” sunt incluse musicaluri, operete, concerte, evenimente de gală, precum și spectacole sezoniere.